Vijesti / Osijek

do 50 posto troškova

Demografska mjera: Grad Osijek sufinancirat će troškove potpomognute oplodnje

Demografska mjera: Grad Osijek sufinancirat će troškove potpomognute oplodnje
Dubravka Petric/PIXSELL

Grad Osijek među rijetkim je gradovima koji osim klasičnih naknada za bebe dijeli i potpore posvojiteljima, a od ove godine, kao jedan od prvih gradova kreću i sa novom mjerom – potporama parovima za medicinski potpomognutu oplodnju

Kako piše portal Gradonačelnik.hr, za ovu mjeru u proračunu su već osigurali pola milijuna kuna, a koliko će potpore iznositi i kako će točno funkcionirati ova mjera znat će se uskoro. Sama odluka o iznosu sufinanciranja trebala bi biti poznata u ožujku, a spominje se iznos do 50 posto troškova.

"Mnogi parovi nakon postupaka ne uspijevaju ostvariti svoj san i postati roditelji, obeshrabljeni što taj proces traje duže od očekivanog, a svjesni da ne uspijevaju brzo i uspješno postići željeni rezultat nastavljaju s postupcima medicinski potpomognute oplodnje još dugi niz godina u privatnim zdravstvenim ustanovama, o svom trošku.

Sunčana šetnja Osijekom
istraživanje broja rođenih beba u gradovima Grad Osijek rekorder u broju novorođenih beba u 2020. godini, Vinkovci na drugom mjestu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pri liječenju neplodnosti potrebno se suočiti i s eventualnom prilagodbom u načinu života – izostancima s posla, putovanjima, većim financijskim izdacima. Moguća dugotrajnost liječenja donosi suočavanje s ponovljenim neuspjehom. Često je potrebno više od jednog postupka za postizanje trudnoće. U tim situacijama moramo znati da većina parova prolazi isto, da svaki neuspješni postupak donosi duboko razočaranje te emocije i stanja s kojima se teško nositi.

S obzirom da su troškovi medicinski potpomognute oplodnje visoki, Grad Osijeka je prepoznao potrebu pružanja financijske potpore obiteljima koje, uz pomoć metoda medicinske oplodnje, pokušavaju ostvariti svoj san o roditeljstvu", ističu u gradskoj upravi.

Prema pravilniku HZZO žene u pravilu do 42. godine života imaju pravo potpomognute oplodnje na njihov teret.


Izdvojeno

Reci što misliš!