Vijesti / Osijek

eu projekt "novi početak"

Održan okrugli stol o mogućnostima za osobe po izlasku iz zatvora

Održan okrugli stol o mogućnostima za osobe po izlasku iz zatvora

U Osijeku je održan Okrugli stol pod nazivom „Socijalne usluge u zajednici i izazovi i rješenja u radu s počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela“ u sklopu EU projekta Novi početak

Kada osoba izađe iz zatvora, suočava se s nizom problema, među kojima su pronalazak smještaja i posla. Prosječno trajanje kazne zatvora je 13 godina pa mnogi od zatvorenika izgube kontakt s obitelji, a nerijetko se nađu u situaciji da su po izlasku iz zatvora doslovno beskućnici. Tu se nameće pitanje - gdje čovjeka smjestiti jednom kada nogom kroči na slobodu, istaknula je izvršna direktorica Udruge LET Iva Jovović.

Stoga je, kaže, važna suradnja centara za socijalnu skrb, zatvorskog sustava i udruga. Važno je raditi i sa poslodavcima koji nedovoljno iskorištavaju aktivne mjere zapošljavanja bivših zatvorenika, dodala je Jovović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Katarina Radat iz Društva za socijalnu podršku predstavila je Mapu socijalnih usluga u zajednici koja je dostupna na poveznici. Riječ je o jedinstvenom adresaru u kojem korisnici brzo mogu pronaći sve kontakt podatke za preko 900 relevantnih institucija - od policijskih postaja i udruga do klubova liječenih alkoholičara. Tako, primjerice, bivši zatvorenik može lako pronaći koji je njegov područni ured HZZO-a i u zakonskom roku regulirati zdravstveno osiguranje. U suprotnom ostaje bez istog, pojasnila je Radat.

Povela se rasprava i o maloljetnim počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela, odnosno o potrebnoj suradnji između sudova, državnih i općinskih odvjetništava te domova za odgoj mladeži i centara za socijalnu skrb. Mjere koje se izriču maloljetnim počiniteljima kreću se od izvršenja obveznog humanitarnog rada u pravnoj osobi poput udruga i savjetodavnog rada u centrima za socijalnu skrb, do mjere smještaja u odgojnu ustanovu, rekla je Jovović.

Štefica Čučak iz udruge Rijeka ljubavi ispričala je kako je nekolicina osuđenika, kojima je izrečena mjera rada za opće dobro, i za vrijeme pandemije svaki dan dolazila u udrugu i dijelila obroke korisnicima.

Na Okruglom stolu bilo je prisutno oko 30 sudionika iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku provodi projekt Novi početak koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja
kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt je ukupne vrijednosti 1.197.216,87 kn, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstva u iznosu od 1.017.634,34 kn. 


Izdvojeno

Reci što misliš!