Vijesti / Osijek

KBC OSIJEK

Odgodili joj operaciju srca zbog pandemije, a ona u međuvremenu preminula

Odgodili joj operaciju srca zbog pandemije, a ona u međuvremenu preminula
Dubravka Petric/PIXSELL

Osječanka je još u ožujku trebala na operaciju srca, a istu su joj odgodili zbog pandemije koronavirusa. Prošli tjedan je preminula

Osječanka Dubravka Maretić, kako prenosi Index.hr, preminula je u KBC-u Osijek 15. travnja. Dva dana ranije pozlilo joj je te je hitno operirana. Međutim, ishod nije bio pozitivan. Inače, gospođa je trebala biti operirana još 16. ožujka, ali zbog pandemije koronavirusa otkazan joj je zahvat. Riječ je o 57-godišnjakinji. 

Članovi njezine obitelji iznijeli su detalje o zdravstvenom stanju. Ne žele osuđivati osječke liječnike, ali pitaju se je li COVID za pokojnicu bio opasniji od bolesnog srca

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bila je srčana bolesnica dosta dugo, imala je niz dijagnoza, pila je tablete. Lani, na jesen, rečeno joj je da mora operirati zadebljane zalistke. Odradila je sve pripremne preglede, bila i kod anesteziologa i 16. ožujka trebala je ući u bolnicu", riječi su obitelji preminule gospođe.

O mogućoj povezanosti ovih dvaju događaja, odgoda operacije te smrt, oglasio se i KBC Osijek:

"Navodimo kako gospođa D. M. nije preminula zbog toga što nije operirana u predviđenom terminu. Također, smrt pacijentice nije posljedica odgode operacije zbog pandemije koronavirusa. Naime, bolesnica je doista trebala biti primljena 16. ožujka 2020. godine zbog dodatne evaluacije i pripreme za moguću operaciju srčanih zalistaka. Nije se radilo o hitnoj proceduri te je prijem u bolnicu odgođen kao i kod svih bolesnika sa sličnim medicinskim stanjem, a zbog prevencije moguće dodatne veće ugroženosti bolesnice samim boravkom u bolnici tijekom pandemije SARS CoV-2. Stanje zbog kojeg je bolesnica hitno operirana nije u neposrednoj vezi s osnovnom dijagnozom zbog koje je bolesnica trebala ranije biti operirana. Detaljne dijagnoze, brojne komorbitete i uzrok smrti ne možemo dostaviti budući da sukladno članku 24. Zakona o zaštiti prava pacijenata na isto imaju pravo jedino članovi uže obitelji", stoji u dopisu iz osječkog KBC-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!