Vijesti / Osijek

osječki javorovci

Izviđački klub Javor aktivan i u doba pandemije

Izviđački klub Javor aktivan i u doba pandemije

"Svima želimo da čim prije ovaj virus nestane i da se naši šatori čim prije podignu za izviđačka logorovanja." - poruke su osječkih izviđača

Izviđački klub Javor unatoč pandemiji nije u potpunosti prekinuo sa svojim aktivnostima.

12. ožujka sa članstvom su održali izviđačku aktivnost sukladno zdravstvenoj situaciji i tadašnjim blažim mjerama, a 16. ožujka volonteri su dezinficirali njihove prostorije kako bi spremne bile za buduća druženja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tradicionalni EKO TJEDAN trebao je započeti 21. 3. s prvim danom proljeća, trebali su imati volonterske akcije uređenja našeg okoliša, izlete, krativne radionice i edukativna predavanja o održivom ravoju.

"No, to nismo mogli, pa smo donijeli odluku da će EKO Tjedna biti,  ali na virtualan način. I tako je započela izviđačka virtualna EKO priča, koja nije stala nakon tjedan dana već traje svaki dan, sve dok ne budemo mogli ponovo okupiti naše članstvo." - poručuju izviđači. 

Već deset dana članovi osječkog Izviđačkog kluba Javor svakodnevno savladavaju izviđačke izazove koje dobiju od svojih voditelja. Tako su neki od izazova bili kuhanje obroka, izrada snjegovića, sadnja biljki, kreativno izražavanje, recikliranje, virtualni obilazak muzeja, pogledati edukativne videe o oblacima, ropstvu, film o vodi i slično. Naime, kroz deset dana izviđači su obilježili Svjetski dan šuma, Svjetski dan voda, Svjetski dan meteorologije, Međunarodni dan sjećanja na žrtve ropstva, Earth Hour Day...

Ono čemu se najviše raduju jest Svjetska izviđačka smotra na internetu koja se održava svake godine u listopadu. S obzirom na situaciju, izviđače od 3. do 5. travnja čeka specijalno izdanje Svjetske izviđačke smotre na internetu (JOTI) na kojoj će se izviđači i voditelji kroz zabavu i upoznavanje izviđača iz svih krajeva svijeta moći educirati o sigurnosti na internetu, vodstvu, zdravlju i blagostanju. Također, na platformi će se održati i izviđački talent show. 

U sklopu projekta „IZVIĐAČKI KORACI ZA ODRŽIVI RAZVOJ“ (sufinanciran iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske) planirano je bilo ovog proljeća nekoliko kampova i posjeta primjerima dobre prakse. Sve planirane aktivnosti nisu otkazane, već su odgođene do vremena u kojem će ih moći realizirati. No i u ovom projektu, volonteri ne miruju, nego pripremaju sve potrebito što se može učiniti i napraviti iz svog doma putem modernih tehnologija.

"Mi osječki javorovci nastavljamo biti aktivni s izviđačkim izazovima u doba korone, naravno odgovorno, vodeći brigu o sebi, o drugima i o društvu. Naravno, ovdje osjećamo dužnost i odgovornost da spomenemo sve izviđače u Hrvatskoj koji su dali, ili još daju svoj doprinos u postavljanju šatora i kreveta te ostalim volonterskim aktivnostima u zajedništvu  sa Civilnim snagama naše Domovine. Svima, koji na bilo koji način daju doprinos, kako bi čim prije mogli nastaviti živjeti „punim plućima“ veliko izviđačko HVALA. Svima koji poštuju mjere zaštite hvala na odgovornosti, a svima želimo da čim prije ovaj virus nestane i da se naši šatori čim prije podignu za izviđačka logorovanja." - zaključuju iz Izviđačkoga kluba Javor. 


Izdvojeno

Reci što misliš!