Vijesti / Osijek

spremni su i čekaju

Osječki liječnici spremni: "U mojim očima učinili su što i Kinezi u Wuhanu"

Osječki liječnici spremni:
Igor Berecki/Facebook

"Pišem o onome što znam... ali znam da je tako bilo i u drugim bolnicama i KBC-ima pored ovoga našeg osječkog", uvod je osječkog liječnika Igora Bereckog koji samo provjerenim infomacijama obavještava javnost o trenutnoj situaciji vezanoj uz koronavirus.

Dok je 99% Hrvata zadnja dva tjedna brinulo (ili pak uopće nije brinulo) zbog vijesti o širenji pandemije i nestvarno tragičnim posljedicama u Wuhanu, Španjolskoj, Italiji... u isto vrijeme je šutljiva i marljiva ekipa anesteziologa, kirurga, intenzivista, hitnjaka i drugih specijalista, medicinskih tehničara i sestara, ljekarnika, biokemičara, laboranata, spremačica, inženjera, tehničkog osoblja, administratora i programera u njegovom KBC-u učinila posao koji je u njegovim očima ravan onome kada su Kinezi u Wuhanu u nekoliko dana izgradili cijele centre za skrb o oboljelima.

Tako su:
- ispraznili su i na druge odjele preselili (zajedno s pacijentima i opremom) cijela krila bolničkih zgrada
- preuredili, reorganizirali, dezinficirali, pripremili i "od nule" formirali i potpuno opremili (svim potrebnim aparatima i stručnim osobljem!) centar za respiratorno intenzivno liječenje oboljelih od najtežih oblika koronavirusne bolesti
- proveli, provjerili, obnovili i osigurali kompletne instalacije struje, kisika i ostalih tehničkih plinova za novoosnovanu jedinicu
- reorganizirali postojeće prateće, ali vitalne službe i kliničke zavode - bolničku ljekarnu, ogroman laboratorijski pogon, dijagnostičke službe, sustav bolničke prehrane
- reprogramirali i prilagodili bolnički informatički sustav
- sve to isto učinili s do sada postojećim jedinicama intenzivnog liječenja u KBC-u, uključivo s osiguravanjem dopunskih resursa
- u dijelovima organizacije koji su "zapinjali", u hodu se samoorganizirali i donosili odgovorna, važna i korisna rješenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sve što je učinjeno, moglo bi biti dovoljno - ako širenje virusa ne preraste kapacitete koje su naš KBC i ostali centri u Hrvatskoj uspjeli do maksimuma osigurati.

Mi smo - koliko god smo to mogli i znali - sada spremni", rekao je Berecki.

Bitno je reći kako svo to vrijeme neprekinuto rade svoje redovne poslove (bolnica i dalje ima svoje pacijente, hitne službe, pregledi, operacije i pretrage i dalje neprekidno rade) - i čekaju.

"A na vama, koji možda uopće niste svjesni koliko rada, znanja i vremena je "iza kulisa" utrošeno i iskorišteno na to da sada možemo relativno mirno čekati, na vama je samo jedno. Da ostanete doma. Ne idite nikuda i ne radite ništa, da ni mi ne bismo morali ništa raditi.

Ništa više ne tražimo od vas, nego da svojim izoliranjem od daljnjeg prenošenja virusa prekinete lanac koji vodi k nama, na te aparate za koje smo sretni što smo ih pripremili i istovremeno nesretni ako ih budemo morali koristiti", zaključio je Berecki.

Poruka svima mora biti jasna - OSTANITE DOMA!


Izdvojeno

Reci što misliš!