Bilo da Uskrs shvaćamo sekularno i slavimo proljetni ekvinocij ili religiozno i slavimo uskrsnuće, činjenica ostaje kako se o periodu Uskrsa u Hrvatskoj konzumira oko 30 milijuna komada jaja.
Ukoliko su jaja hrvatske proizvodnje, velika je vjerojatnost da
dolaze s jedne od 183 registrirane farme na kojima živi gotovo 2
milijuna ptica; ptica, koje – s obzirom na ulogu koju smo im
namijenili – nazivamo nesilicama.
“Selektivnim intenzivnim uzgojem, od ptice koja je nekada pa
i ne tako davno nosila tek 30-ak jaja godišnje, stvorili smo
nesilicu čija je svrha nositi i do 300 jaja svake godine. Svake
godine za nju znači samo prve godine budući da nesivost nesilica
traje 12 – 13 mjeseci. Koke se, u starosti od 1,5 godine,
“zamjenjuju” novima, kako bi se održala maksimalna produktivnost.
I ponovno započinje novi proizvodni ciklus, nova noćna mora za
milijune ovih – nevidljivih ptica”, kažu u osječkoj Udruzi
Pobjede.
I što je onda Uskrs bez jaja?
“Doba godine kada se slavi život, ponovno rađanje, plodnost. Neka
okupljanje uz stol, na obiteljskim objedima, bude u skladu sa
vrijednosima koje slavimo.
Pripremajmo uskršnje objede koristeći zamjene za jaja i
kreativne, alternativne recepte, koje će nam najbolje
oslikati duh Uskrsa na našem stolu”, dodaju u Udruzi te
pozivaju na akciju koja će se održati u srijedu, 17.4., od 9 do
12 sati na Eko trgu na glavnoj tržnici: “Degustirajte
tradicionalna uskrsna jela pripremljena BEZ jaja: krempitu,
majonezu i pincu, a kući si ponesite recepte i kuharice za ova i
još mnoga druga jela koja ne sadrže jaja!”
Foto: Duško Jaramaz/Pixell