Vijesti / Osijek

Osnovano Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga

Osnovano Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga

Odlukom osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića osnovano je Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga, koje će djelovati pri gradskoj upravi Grada Osijeka kao savjetodavno tijelo.

Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga okuplja 20 predstavnika različitih institucija, organizacija civilnog društva i građana koji će surađivati na uspostavi struktura i participativnih mehanizama za održivi razvoj socijalnih usluga koje provode organizacije civilnoga društva. Danas je održana prva sjednica, a Vijećem predsjedava zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham.

Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga osnovano je u sklopu projekta koji financira Europska unija kroz program OPHRD IPA 2007 Support Structures for CSOs at the Regional level, od 111 prijavljenih projekata odobreno je samo 11, a ovo je jedini odobreni projekt u Slavoniji i Baranji, stoga će Osječko vijeće biti primjer dobre prakse za cijelu Hrvatsku. Nositelj projekta je Udruga za rad s mladima Breza, a partner na projektu je Grad Osijek. Proračun projekta iznosi 59.000 eura, od kojih je doprinos EU 49.560 eura ili 84%, a Grad Osijek će sufinancirati projekt u iznosu 7.800 eura kroz plaće djelatnika. Projekt će trajati 24 mjeseca.

Na prvoj sjednici Osječkog vijeća članovima je predstavljena web stranica http://www.osjeckovijece.breza.hr/ na kojoj će biti vidljive sve projektne aktivnosti, najavljena je provedba istraživanja koje će provesti volonteri s ciljem utvrđivanja trenutnog stanja vezanog uz pružanje socijalnih usluga u Gradu Osijeku, koliko su korisnici tih usluga zadovoljni njihovom kvalitetom, te što su njihove stvarne potrebe na koje bi trebalo reagirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga čine predstavnici Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek, Centra za socijalnu skrb Osijek, Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek, Dječjeg doma Klasje Osijek, Doma za odgoj djece i mladeži Osijek, Udruge za rad s mladima Breza, Udruge Palia Centar Osijek, Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije, Udruge roditelja i osoba s posebnim potrebama, Udruge NE-ovisnost, Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Ženske udruge Izvor, Caritasa Osijek, Udruge Slap i Volonterskog centra Osijek. 

Glavni cilj projekta je poticanje suradnje i umrežavanja, te održivi razvoj organizacija civilnog društva na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije koje pružaju socijalne usluge. Specifični ciljevi projekta su izgradnja kapaciteta i razvoj inovativnih načina suradnje između Grada Osijeka, organizacija civilnog društva i građana u svrhu rješavanja potreba lokalne zajednice.

Kroz svoje članove, predstavnike udruga i institucija na razini Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Vijeće zagovara izradu i razvoj strategijskog plana, te izradu proračuna kako na razini Grada Osijeka, tako i na razini Osječko-baranjske županije, koji će se temeljiti upravo na prioritetima strategijskog plana.

Glavne aktivnosti u projektu su formiranje neformalne mreže organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga, uključivanje građana/volontera u projekt, te organizacija regionalne konferencije koja će okupiti sudionike iz različitih dijelova Europske unije.

Projektne aktivnosti usmjerene su analizi i pripremi svih dionika uključenih u pružanje socijalnih usluga u Gradu Osijeku i OBŽ za sudjelovanje u natječajima programa Europske unije, posebice Europskog socijalnog fonda koji će biti dostupan i udrugama i institucijama u Republici Hrvatskoj.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!