Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu. Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom "Domaća hrana za domaće ljude" koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.
Web aplikacija, bicikli, posuđe i puno informacija o tome
kako i zašto ne bacati hranu
“Ono što želimo postići je putem provedenih aktivnosti podići
svijet građana o tome da se hrana, koja je zdravstveno ispravna,
ne treba bacati već da postoje načini kako je iskoristiti. U tom
cilju razvili smo web aplikaciju koja će građanima koji žele
donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju
punktova za prikupljanje i doniranje. Projektom smo predvidjeli
dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na
glavnoj gradskoj tržnici,” rekla je Renata Čepo voditeljica
EU projekata Tržnice d.o.o. koja je govorila o važnosti projekta
“Domaća hrana za domaće ljude”. U nastavku je naglasila da će se
više o web aplikaciji govoriti na posebnoj radionici koja će biti
organizirana tijekom slijedećih dana, a koja će biti otvorena za
sve zaniteresirane.
Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca
hranu
Ljiljana Olujić je istaknula značenje podizanja svijesti o
bacanju hrane te da postoje “jednostavni načini koja se hrana
može dostavljati potrebitima”, kao što su bicikli – rikše i
posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane, a
koji su razvijeni u sklopu ovoga projekta.
“Možete li zamisliti količinu hrane potrebnu da se pripremi
po tri obroka dnevno tijekom jedne godine za oko 83 milijuna
ljudi? Izračunati je lako: potrebno nam je 44 milijuna tona
hrane. Upravo se toliko hrane – zdravstveno ispravne i primjerene
ljudskoj prehrani svake godine baca u svijetu. Ukupni su gubitci
zapravo dvostruko veći. U globalnoj priči o hrani osobito je
mučan podatak da dok se u nekimm dijelovima svijeta bilježi
ogromno rasipanje hrane, na drugim je zamjetan trend rasta
pothranjenosti i gladi”, rekla je Olujić.
“Usporedimo li način praćenja i mjerenja gubitaka i rasipanja
hrane i načina na koji se rješava taj višak/gubitak, kao i
kulturu darovanja hrane u Hrvatskoj s onim u državama članicama
EU, možemo zaključiti kako do sada u nas nije bilo značajnijih
programa i projekata i općenito, kako je izostao sustavan
pristup. Naše istraživanje te drugi indikatori potvrđuju: Osijek
može biti prvi grad koji će sustavno pokrenuti inicijativu o
doniranju hrane i potaknuti sve relevantne dionike na
udruživanje. Temelji su tu”, rekla je Olujić.
Eko jabuke za slatko darivanje
U sklopu Zelenoga četvrtka, u suradnji s eko OPG-om Geyer
pripremljeni su bili i slatki zalogaji s jabukama kao mali
zajednički objed i pozivnica na dijeljenje i darivanje hrane.
O projektu:
Projekt Domaća hrana za domaće ljude potaknut je pitanjem što se
na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira
kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj
zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako
proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak
proizvoda. Jedno od mogućih rješenja pretpostavljeno je u
projektu: na kraju radnog dana proizvođači i trgovci mogli bi
zdravstveno ispravne proizvode, odnosno one od kojih se mogu
pripremiti obroci za ljudsku prehranu donirati. Te bi proizvode
prikupili volonteri, članovi osječkih udruga i dostavili ih
osječkim pučkim kuhinjama, odnosno posrednicima u doniranju
hrane.
Tijekom projekta organizirane su radionice, konferencije za
medije, aktivnosti povezivanja s lokalnim proizvođačima i
udrugama u cilju prikupljanja hrane te njene distribucije,
nabavljeni su bicikli, posuđe, tiskani promotivni i informativni
materijali, postavljena je Info točka projekta i na koncu,
ravijena web aplikacija kojom se omogućava brzi pristup
informacijama o punktovima za doniranje i prikupljanje hrane u
Osijeku. Provedeno je i istraživanje kojim se pokazalo da projekt
Domaća hrana za domaće ljude može postati generator novih
inicijativa ne sam na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.
Tržnica d.o.o. Osijek nositelj je europskog projekta “Domaća
hrana za domaće ljude” koji provodi s mađarskim partnerom Pécsi
Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.
Projekt se realizira u okviru Programa prekogranične suradnje
Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a koji je jedan od programa
Europske teritorijalne suradnje koji su objedinjeni pod brendom
INTERREG. Program doprinosi jačanju ekonomske, socijalne i
teritorijalne kohezije Europske unije baveći se problemima koji
nadilaze granice između različitih zemalja ili regija. Projekt
“Domaća hrana za domaće ljude” s provedbom je započeo
01.08.2017., a trajat će do 30.11.2018. Provodi se u Osijeku i
Pečuhu. Ukupna vrijednost projekta je 263.600,00 €.