Rekonstrukcija zgrade HNK-a u Osijeku kreće sredinom ili krajem iduće godine

U svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u srijedu 30. siječnja 2019. godine, održana je prezentacija Izvedbenog projekta i projekta interijera za rekonstrukciju zgrade ovog kazališta, šestu od izgradnje 1866. godine, odnosno od 1907. godine od kako u njoj djeluje kazalište.

O tijeku priprema, a osobito o budućoj rekonstrukciji govorili su glavni projektant i direktor Studija A d.o.o. Nenad Kondža te poslovna ravnateljica HNK-a Dražena Vrselja, koja od travnja stupa na funkciju intendantice. Punu potporu provođenju ovog jednog od najznačajnijih projekata na području Osječko-baranjske županije, potvrdio je župan Ivan Anušić.

Cjelovita rekonstrukcija zgrade HNK-a u Osijeku postala je neophodna za taj reprezentativni objekt koji ima status zaštićenog kulturnog dobra, ali i za normalno odvijanje kazališne djelatnosti. Na temelju provedenog postupka javne nabave  te ugovora potpisanog krajem 2017. godine, pripremu projektne dokumentacije obavila je tvrtka Studio A d.o.o. iz Zagreba, s time da je cijena izrade 1.322.500,00 kuna, od čega je 80 posto pokriveno bespovratnim sredstvima Europske unije, a ostatak je preuzelo Ministarstvo kulture.

Kako je istaknula poslovna ravnateljica Dražena Vrselja projekt rekonstrukcije će biti do sada najtemeljitija i najveća obnova kazališne zgrade, za što su sredstva osigurana iz fondova Europske unije, ali i uz veliku pomoć Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića koji je projekt uvrstio u četiri najveća koji će u Osijeku biti ostvareni u sklopu vladinog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Ukupna investicija procjenjuje se na oko 11 milijuna eura.

Glavni projektant Nenad Kondža ističe da je nakon modernizacije pozornice projekt proširen na temeljitu obnovu interijera i eksterijera. Pozornica danas funkcionira kako je građena u 19. stoljeću, a postat će jedna od najsuvremenijih s modernom tehničkom opremom. U rekonstrukciji unutrašnjosti i pročelja zgrade poštivat će se svih uvjeti koje nosi spomenik kulture nulte kategorije. Naravno, projekt obnove predviđa niz zahvata, od arhitektonskih i konstrukcijskih do sustava instalacija, scenske tehnike, dojave od požara i niza drugih.

Prema sadašnjim planovima, početak rekonstrukcije može se očekivati sredinom ili krajem iduće godine, a ovisi o tijeku osiguranja sredstava i javnoj nabavi. U konačnici Osijek će nakon 1,5 do dvije godine radova dobiti jednu od najljepših i najmodernijih kazališnih kuća u jugoistočnoj Europi.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari