Izgradnjom objekta za dvostupanjsku filtraciju implementirana je tehnologija ozonizacije i dvostupanjske filtracije vode
Voda je, dobro to znamo, temeljno pravo svakog čovjeka i njezina
je kvaliteta od iznimne važnosti. Na nedavno održanoj javnoj
tribini “Voda, hrana, zdravlje i Osijek” sudionici su istaknuli
važnost kvalitete vode pa se tako moglo čuti i da je voda u
Osijeku i okolici zdravstveno ispravna. Arsen u vodi, koji je
problem već 40 godina, riješen je 2021. godine uvođenjem nove
dvostupanjske filtracije, tehnologiji koja arsen ostavlja tek u
tragovima. VODOVOD-OSIJEK d.o.o., rečeno je, i nadalje radi na
sustavnom uklanjanju tzv. teških metala u slučaju kad bi se i
pojavili u vodi, no trenutno ih nema.
Neprekidno poboljšanje
I mr. sc. Marko Eljuga, član Uprave – direktor
Društva VODOVOD-OSIJEK ističe da sam naziv – voda za ljudsku
potrošnju- pred Društvo poseban teret odgovornosti i brige za
sigurnost i kvalitetu te se, radi ostvarenja ciljeva i postizanja
zadovoljstva korisnika, provode redovite kontrole crpljenja,
proizvodnje i distribucije vode za ljudsku potrošnju.
“Imamo sustav praćenja i kontrole svih čimbenika koji, tijekom
crpljenja, pripreme, proizvodnje, skladištenja i distribucije
vode za ljudsku potrošnju, mogu izravno ili neizravno utjecati na
njezinu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost. Sustav analize rizika
i kontrolnih mjera je osmišljen tako da vodi ka neprekidnom
poboljšanju. Zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju
odgovornost je svakog zaposlenika koji ima izravan utjecaj na
vodu u tijeku crpljenja, procesa proizvodnje i distribucije”,
poručuje Eljuga, kao i to da tvrtka prati aktualna događanja i
trendove s ciljem podizanja kvalitete svoje usluge i ispunjenja
zahtjeva svojih potrošača. Naglasio je također da je sirova,
neprerađena voda osim arsena, opterećena i povišenim
koncentracijama željeza, amonijaka, mangana, povećanom bojom i
mutnoćom. Bakteriološki, kaže, bunarska je voda uvijek
zdravstveno ispravna.
A zahtjevnim tehnološkim postupkom voda se u tvrtci
VODOVOD-OSIJEK prerađuje u Pogonu za proizvodnju vode u više
koraka. Pomoću predozonizacije, prve filtracije, ozonizacije,
druge filtracije, koagulacije, flokulacije, taloženja,
filtracije, dezinfekcije i naposljetku crpljenja u vodoopskrnu
mrežu provode se potrebni koraci za preradu zdravstveno ispravne
vode.
Najsuvremenije tehnike
“Izgradnjom objekta za dvostupanjsku filtraciju implementirana je
tehnologija ozonizacije i dvostupanjske filtracije vode. Od tada
pijemo vodu s koncentracijom arsena od oko 1 do 1,5 mikrograma
arsena, a dozvoljeno ih je 10. Mi povišene vrijednosti arsena
spuštamo na višestruko niže vrijednosti od dozvoljenih”, dodaje
direktor, kao i to da se zbog epidemiološkog značaja susvu
vodoopskrbe svakodnevno posvećuje velika pozornost kontroli
kvalitete vode za piće u okviru sanitarnog nadzora. Interni
laboratorij svakodnevno obavlja analize vode i godišnje analizira
oko 10.000 uzoraka po raznim stručnim i zakonodavnim kriterijima.
Na taj način dobiva se uvid u stanje kvalitete vode i higijensku
ispravnost vode svih pregledanih lokaliteta. Zdravstveni se
nadzor nad vodom za piće, osim u spomenutom laboratoriju, provodi
i u Službi za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno
zdravstvo Osječko-baranjske županije.
“Upravo svakodnevnom kontrolom vode za piće tijekom cijelog
zahtjevnog tehnološkog postupka omogućuje se pravovremeno
poduzimanje mjera u održavanju ispravne i kvalitetne vode na
slavinama svih potrošača”, kaže direktor, dodajući da punih 59
godina Laboratorij za kontrolu kvalitete vode svakodnevno
ispituje ispravnost vode za piće grada Osijeka i pridruženih
naselja. Zahvaljujući predanom radu djelatnika u laboratoriju,
potrošači se mogu pohvaliti visoko kvalitetnom vodom za piće.
Štoviše, zbog kvalitetnoga gospodarenja vodom, kao i dobrog
upravljanja vodoopskrbnim sustavom, danas se ne može dogoditi da
Osijek ostane bez vode.
“Koristimo se najsuvremenijim tehnikama ispitivanja kvalitete
vode. Možemo garantirati da ćemo i nadalje opskrbljivati gradska
kućanstva zdravstveno ispravnom vodom, kao i pohvaliti iznimno
visoku kvalitetu osječke vode”, zaključio je Eljuga.
Nažalost, prema podatcima iznesenim na spomenutoj tribini, u
Hrvatskoj se općenito ne konzumira dovoljno vode. Konkretno, tek
litru vode dnevno, a što je 50 posto manje od preporučene dvije
litre. Najnovija istraživanja pokazuju da je količina
konzumiranja vode čak 0,8 litara dnevno što je za decilitar manje
nego prije deset godina. Spomenuti podaci odnose se na odraslu
populaciju, dok djeca, rečeno je, također ispodprosječno
konzumiraju vodu iz slavine.
Prema preporukama, djeca u dobi od četiri do osam godina trebala
bi piti 1,6 l vode dnevno, a piju tek oko 0,4 litre. Stoga,
jedino možemo preporučiti da se okrenu najzdravijoj tekućini i na
osječkom području kvalitetnoj i ispravnoj, kako bi sačuvali svoje
zdravlje.