Novi problem

Tvrđa nekoliko mjeseci nakon otvorenja puna žvakaćih guma. Pitamo vas, treba li više kazni?

Screenshot/Youtube

Kažnjavanje bi moglo ubuduće poslužiti kao odgovarajuća mjera koja bi potaknula građane na poštivanje obnovljenih prostora i održavanje visokih standarda čistoće u gradu

U okviru nedavno provedene obnove Tvrđe postignuti su impresivni rezultati.

Međutim, s vremenom su se počeli pojavljivati problemi koji prijete očuvanju novog sjaja. Jedan je od njih i bacanje žvakaćih guma na svježe uređene ceste i staze, što izaziva zabrinutost među stanovnicima i ljubiteljima kulturne baštine.

Obnovljene staze predstavljaju jedno od urbanih rješenja Tvrđe, istovremeno povezujući Osječane i turiste s poviješću starog grada. No, problematika ispljuvanih žvakaćih guma počela je sve više narušavati estetiku tog dragulja gradskog nasljeđa.

>> Tvrđa: Stara gradska jezgra kao spoj urbanosti i povijesti

Sve se češće, stoga, može primijetiti kako su nove staze, kao i u ostalim dijelovima grada poput, primjerice, Trga Ante Starčevića i Trga slobode, prekrivene tamnim mrljama koje, ne samo da umanjuju vizualni dojam Tvrđe, nego i postavljaju pitanje odgovornosti građana prema vlastitoj kulturnoj baštini i čistoći u gradu.

Mnogi zagovornici očuvanja kulturne baštine naglašavaju važnost zajedničke odgovornosti prema njoj. Kažnjavanje u okviru novčanih kazni ili zajedničkih volonterskih akcija čišćenja, kojih već i ima nekolicina u našem gradu, moglo bi ubuduće poslužiti kao odgovarajuća mjera koja bi potaknula građane na poštivanje obnovljenih prostora i održavanje visokih standarda čistoće u gradu.

S druge strane, potrebno je i educirati javnost o važnosti očuvanja okoliša i negativnim posljedicama bačenih žvakaćih guma na pločnike.

Treba li kažnjavati bacanje žvakaćih guma u Osijeku?

 

U konačnici, rješavanje tog problema zahtijeva suradnju između lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i samih građana. Važno je stvaranje osjećaja odgovornosti prema očuvanju okoliša i kulturne baštine kako bismo osigurali da obnovljene staze Tvrđe i dalje ostaju predivan simbol ponosa grada na Dravi nadolazećim generacijama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari