velike razlike

Ako vam je bruto 1500 ili 2000 eura, pogledajte koliko neto imate veći u Osijeku nego u Zagrebu i Rijeci

Davor Javorović/PIXSELL

Razlike u primanjima su poprilične između velikih hrvatskih gradova pa tako u nekim gradovima možete imati i nekoliko stotina eura više u odnosu na Zagreb

Davor Nađi iz stranke Fokus na svojoj Facebook stranici objavio je izračune plaće s obzirom na posljednje porezne promjene. S prvim danom nove godine ukinut je prirez u gradovima, a neki gradovi su to kompenzirali uvođenjem više stope poreza na dohodak. U izračun je uključio Zagreb, Rijeku, Samobor i Osijek, a Osijek među velikim gradovima najbolje stoji. Kao referentni grad uzeo je Samobor u kojem je njegova stranka na vlasti.

“Naime, Samobor ima najniže stope poreza na dohodak od svih gradova u državi. Niža stopa je 18%, a viša stopa 27%. Ovdje uspoređujemo 4 grada s gradom Samoborom, a za jednake iznose bruto plaća. Dakle, graf ispod prikazuje koliko se u Samoboru dobije veća neto plaća u odnosu na navedene gradove za bruto plaću od 1500, 2000, 2500 i 3500 eura. Razlike se prikazuju na godišnjoj razini za samca (npr. za 12 plaća po 2000,00 € bruto).

Najveća razlika je između Samobora i Zagreba. Samac koji živi u Samoboru za bruto plaću od 2000,00 € dobije mjesečno neto oko 60,00 € više nego samac s istom bruto plaćom u Zagrebu. Na godišnjoj razini ta razlika je oko 700€ više u korist samca u Samoboru!”, kaže Nađi

Ako pak usporedimo s Osijekom, u Samoboru samac na godišnjoj razini za bruto plaću od 2000,00 € na godišnjoj razini dobije oko 250,00 € više nego u Osijeku, ali isto tako samac u Osijeku dobije 300, odnosno oko 450 eura više u odnosu na Rijeku i Zagreb.

Za one s nižim primanjima, razlike su nešto manje, ali i dalje u korist Osijeka.

Primanja s jednim djetetom

Nađi je objavio i izračun za obitelji s jednim djetetom. Razlike se prikazuju na godišnjoj razini za par s djetetom (npr. za 12 plaća po bruto 2000,00 € koje primaju 2 osobe od čega jedna ima dijete kao poreznu olakšicu).

“Najveća razlika je između Samobora i Zagreba. Par s djetetom koji živi u Samoboru za dvije bruto plaće od 2000,00 € dobije mjesečno neto oko 100,00 € više nego što bi dobio u Zagrebu. Na godišnjoj razini ta razlika je čak oko 1200,00 € više u korist para s djetetom u Samoboru”, kaže Nađi.

Ako pak usporedimo s Osijekom, u Samoboru par s djetetom na godišnjoj razini za dvije bruto plaće od 2000,00 € na godišnjoj razini dobije oko 430,00 € više nego u Osijeku. U Osijeku ćete pak imati godišnju plaću veću za 520 eura u odnosu na Rijeku i 750 eura  u odnosu na Zagreb.

Ostale izračune i odnose možete vidjeti na priloženim grafovima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari