Poskupljenje od 10 do 20 posto

Umjetni ili pravi bor? Evo što kažu prodavači u Osijeku i kako mu se kreću ovogodišnje cijene

Mirela Belaj/SiB.hr

Dok su se tada cijene prirodnog bora uobičajene veličine kretale u rasponu od 100 do 150 kuna, a one malo većeg drvca od dva do dva i pol metra od 200 do 250 kuna, ove ćete ga godine platiti od 15 do čak 90 eura, ovisno o njegovoj vrsti i veličini

Započela je prodaja omiljenih božićnih drvaca u gradovima diljem zemlje. Provjerili smo, stoga, njihove ovogodišnje cijene u Osijeku te ih usporedili s onima u ostalim mjestima u Hrvatskoj.

Prema riječima prodavača, božićne su jelke na osječkoj tržnici, u odnosu na prethodnu sezonu, poskupjele za oko 10 do 20 posto, iako su one veće još i skuplje.

Dok su se tada cijene prirodnog bora uobičajene veličine kretale u rasponu od 100 do 150 kuna, a one malo većeg drvca od dva do dva i pol metra od 200 do 250 kuna, ove ćete ga godine platiti od 15 do čak 90 eura, ovisno o njegovoj vrsti i veličini.

>> Hoće li inflacija ukrasti Božić? Božićna drvca bit će osjetno skuplja

Primjerice, najskuplja je, ali ujedno i najtraženija nordijska jelka koja ima nježne iglice s duljim zadržavanjem na drvetu u odnosu na ostale vrste borova. Za nju ćete, ako je u pitanju drvce obične veličine, trebati izdvojiti minimalno 25, dok se cijene obične jele uobičajene veličine kreću između 15 i 25 eura.

Slične su cijene borova i u ostalim hrvatskim gradovima poput Zagreba, Rijeke i Splita te se kreću od 20 do 100 eura, ovisno o tome je li riječ o rezanom drvcu ili onome u tegli. Od 50 eura nadalje iznos je cijena koje se odnose na borove visoke i do pet metara namijenjene stajanju u crkvama, hotelima i velebnim kućama.

Unatoč visokim cijenama, osječki prodavači tvrde kako se borovi uvelike kupuju, pa je dobar dio njih već rasprodan, iako je do Badnjaka preostalo još svega šest dana.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Za sve one koji vole spojiti tradiciju i dugotrajnost, u trgovačkim centrima prodaju se umjetni borovi, čija je pak cijena, u odnosu na prethodnu sezonu, čak i umanjena, no i dalje viša od one po kojoj se plaća prirodni bor.

Tako se u Konzumu božićno drvce od 180 centimetara može pronaći po cijeni od 35, od 200 po cijeni od 65, a od 230 centimetara po cijeni od 70 eura. Manji ukrasni borovi, čija visina iznosi 30 do 40 centimetara, tamo koštaju između pet i osam eura.

Bauhausu, Emmezeti i Lesnini cijene su još i veće, pa se za božićnu jelku visine od 120 do 180 centimetara tamo prosječno treba izdvojiti od 30 do 100, a za one više od dva metra i preko 100 eura. Ako na boru želite imati umjetni snijeg, to će vas koštati i do 130 eura, no moguće je pronaći i jeftinije takve jelke, samo nižih visina.

FOTO: Žarko Bašić/PIXSELL

Uz ponudu različitih vrsta borova, potrošači i ove godine imaju mogućnost birati između tradicionalnih prirodnih božićnih drvaca i njihovih praktičnih umjetnih opcija, uz svijest o razlikama u cijenama i karakteristikama. Unatoč inflaciji, interes je kupaca i ove sezone značajan, sugerirajući da ljubitelji blagdanske tradicije i dalje cijene jedinstveni doživljaj koji nudi jelka tijekom božićnih blagdana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari