Znanje kao ključ razvoja

Ulaganje u obrazovanje: Novi će centar na FERIT-u potaknuti tehnološki napredak Osijeka

OBŽ

Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka rekao je kako se ovim projektom priprema dokumentacija za izgradnju objekta koji je nužan za daljnji razvoj visokog obrazovanja na području Osijeka

Danas je održana Završna konferencija projekta ”Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva” Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku.

Projekt je financiran u okviru poziva ”Priprema IRI infrastrukturnih projekta”, a njegova je svrha bila izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje zgrade Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računalstva, čime su osigurani preduvjeti za financiranje izgradnje zgrade Centra te pružanje vrhunskih uvjeta za znanstveno-istraživački rad u područjima naprednih elektroenergetskih tehnologija i sustava, inteligentnih vozila, naprednih industrijskih sustava, inteligentnih sustava i robotike, računarstva visokih performansi, biomedicinskog inženjerstva, multimedijskih sustava te informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svim područjima njihove primjene.

Završnoj konferenciji nazočio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić koji je naglasio kako će novi Znanstveno-istraživački centar omogućiti bolju kvalitetu rada nastavnicima i studentima fakulteta, a pružit će i konkurentnije rezultate istraživanja naših znanstvenika.

”Važno je da studenti koji ovdje studiraju steknu znanja i vještine priznate i na međunarodnoj razini, a i osobno svjedočim izvrsnosti svih djelatnika i studenata kojima će novi prostori biti dodatni zamašnjak u radu”, rekao je Miletić.

”Danas je veliki dan za našu instituciju. Naš je fakultet krenuo kao Studij elektrostrojarstva prije 45 godina i rasli smo na lokaciji u Ulici kneza Trpimira, dijeleći prostor sa srednjom školom. Postupno se fakultet širio i nadograđivao te smo se preselili na područje Kampusa, a sada smo došli do faze kada su nam postojeći resursi nedostatni. U ovom trenutku nalazimo se pred potencijalnom investicijom. Naime, završili smo jedan ciklus izrade projektno-tehničke dokumentacije, lokacijske i građevinske dozvole te nam slijedi faza izgradnje za koju smo stekli preduvjete u apliciranju za dodjelu sredstava. Na FERIT-u trenutno studira oko 1.700 studenata, a svake godine upisujemo 430 novih studenata na stručnim i sveučilišnim studijskim programima koje izvodimo na polju elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija”, naglasio je pak dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić.

”Potreba je za našim stručnjacima izuzetno velika, a nakon provedenog ispitivanja potreba tržišta rada za naredno petogodišnje razdoblje, došli smo do podatka da je iskazani rast broja zaposlenih više od 20 %. Ono što trenutno obrazujemo nije dovoljno za značajniji porast, nemamo trenutno uvjete, ali vjerujem da će se i to dogoditi jer je ovaj sektor iznimno važan i za naš grad i za županiju. S nadležnim ministarstvom smo do sada uspješno rješavali problem nedostatka ljudskih resursa, zahvaljujući čemu uspijevamo zadržati neke od najboljih studenata koji žele ostati raditi na fakultetu i razvijati ovo područje”, dodao je te se osvrnuo i na projekt Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva.

FOTO: OBŽ

”To je naša ustrojbena jedinica, odnosno interni način organiziranja znanstveno-istraživačkog rada kroz koji će naši djelatnici provoditi znanstvena istraživanja. Potrebna nam je moderna oprema kojom ćemo popuniti nove prostore da bismo bili konkurentni u provedbi znanstvenih istraživanja na međunarodnoj razini. Znanstveno-istraživački rad služi nam da bi unaprijedili nastavu, i to je i ideja nove zgrade, da osiguramo kapacitete i podignemo kvalitetu nastave. Također, svjedoci smo nastanka novih poslova za koje obrazujemo inženjere, zbog čega se i mi moramo konstantno educirati kao nastavnici, otkrivati nove spoznaje, probijati nova područja te biti konkurentni na međunarodnoj razini”, istaknuo je Matić.

Rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac kazao je kako je riječ o kapitalnom projektu planiranom u sveučilišnom Kampusu.

”Odrađeni posao vrijedan je oko 10 milijuna kuna, a riječ je o poslovima koji se ne vide i koji su odrađeni u sjeni. Dva tima, s Rektorata i FERIT-a, nakon dvije su godine mukotrpnog posla konačno priveli kraju ovu dionicu projekta. Vjerujem da ćemo uskoro pronaći investitora i sredstva te da ćemo izgraditi objekt kako smo planirali uz pomoć europskih sredstava”, naglasio je Guberac. Dodao je da su sljedeći fakulteti koji trebaju biti građeni Prehrambeno-tehnološki i Pravni fakultet, dok se odustalo od gradnje sportske dvorane jer će se ona nalaziti u kompleksu OLT-a.

Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka rekao je kako se ovim projektom priprema dokumentacija za izgradnju objekta koji je nužan za daljnji razvoj visokog obrazovanja na području Osijeka.

”Sve velike investicije u posljednje vrijeme, poput Jabila i IMS Geara, ovdje su zbog FERIT-a i stručnjaka koje ‘proizvodi’ ovaj Fakultet, što je iznimna prednost Osijeka u privlačenju novih investicija. Isto tako je to prednost i za domaće tvrtke koje ovdje rade i zapošljavaju, koje su krenule kao start-up tvrtke, a sada su velike i značajne tvrtke sa više od 100 djelatnika u IT sektoru, ali i drugim područjima. Zato je novi objekt važan za razvoj Osijeka, Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje te Hrvatske”, zaključio je Vulin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari