danijel papratović nestao na današnji dan

Osječka policija traži 53 osobe, a jedna od njih nestala je prije čak 24 godine

Vlastita arhiva

Rekao je da ide prošetati i od tada mu se gubi svaki trag, a majka Eva neće odustati od potrage za sinom dokle god je živa

Protekle 24 godine na današnji dan Osječanka Eva Papratović pogledava na dvorišna vrata u nadi da će ugledati sina Danijela. Točno u 17.15 minuta tog 13. prosinca 1999. godine Danijel je zatvorio vrata svoje kuće u Strossmayerovoj 257, a netom prije majci je rekao da ide prošetati. Nije se, prisjeća se danas 73-godišnja Eva, niti odjenuo za odlazak negdje dalje, stoga ni ona niti, danas pokojni suprug Ivan, nisu brinuli sve do jutra kad su shvatili da ga nema.

Detaljne provjere

“Prala sam posuđe i nisam ga ispraćala, a i mislila sam brzo će se vratiti pa nema niti potrebe. Kad je izišao, što smo kasnije doznali, popričao je sa ravnateljicom svoje osnovne škole Marijom Sikora i od tada mu se gubi svaki trag. Mislili smo najprije da je otišao svojoj tadašnjoj djevojci koja živi u blizini, no ujutro je zvao naš stariji sin kod kojeg je Danijel radio i rekao da se nije pojavio na poslu”, priča nam gospođa Eva, dodajući da se u to vrijeme za prijavu nestanka moralo pričekati 48 sati. Tako je nakon dva dana započela potraga koja i danas traje i jedino što majku drži jest činjenica da Policijska uprava osječko-baranjska nije odustala od potrage za Danijelom.

Dojave i telefonski pozivi o tome da je Danijel viđen na brojnim mjestima tada, kaže nam naša sugovornica, nisu prestajali. Niti na jednu se obitelj Papratović nije oglušila i sve su, baš kao i policija, detaljno provjeravali. Ono za čim žali i danas je to što nikada od teleoperatera nisu dobili ispis poziva na fiksni telefon koji je u ono vrijeme bio jedini izvor telekomunikacije. Više puta obitelj je pregledavala Danijelov notes sa brojevima telefona, ali bez uspjeha. Krenuli su potom i u samostalnu potragu, istovremeno se oslanjajući na dojave pa je tako Danijelov otac odlazio je i u inozemstvo, prihvaćali su i svjedočanstva vidovnjaka, no sve je bilo uzalud.

Isključuje samoubojstvo

“Bilo je tu i prijevara i svega. Bilo je i poziva s raznih lokacija kako je netko upravo vidio Danijela i moj suprug bi odmah sjeo u automobil i otišao na poziv, ali nikada ga nije vidio. Ipak, bilo je i nekih situacija u koje bismo povjerovali. Sjećam se slučaja iz Bosne kad je čovjek, nakon što smo neplanirano došli k njemu, rekao da je Danijel živ i da će kad-tad doći kući. Taj trenutak još nije došao, no nadu ne gubim. Znate, kad je Danijel imao 14 godina njegov stariji brat bio je ranjen i nismo znali niti je li živ. Danijel je tada rekao da, dok ne uhvatim njegovu kost i ne vidim tijelo, on nije mrtav. Srećom, tako je i bilo, a i danas mi odzvanjaju te njegove riječi kojih se ja danas držim. Dok se ne uvjerim da je mrtav, u to ne vjerujem”, poručuje Eva koja je dala krv na analizu, kao i DNA i njezin se sin tako danas traži i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Mogućnost da je izvršio samoubojstvo Danijelova majka nipošto ne uzima u obzir. Kaže kako je bio privržen i njoj i ocu, puno s njima razgovarao i bio vrlo iskren. Uostalom, imao je posao, djevojku, brojne prijatelje i volio je svoju obitelj. Da je kojim slučajem i htio otići, Eva kaže kako bi im to svakako rekao, stoga vjeruje da razlog nestanka zacijelo nije Danijelova odluka da doslovno nestane sa lica zemlje. A tako se upravo i čini.

Osječka policija traži 53 osobe

“Ne može mladić od 1,90 m i 90 kilograma ispariti, nestati! Stoga ja ne gubim nadu, baš kao ni moja djeca, unučad i praunučad da ćemo ga naći živog ili mrtvog. I da mi danas netko kaže da nešto o njemu zna, morao bi me odvesti do mjesta gdje se nalazi da ga ja vidim. Čak da mi netko kaže kako živi u nekome gradu, mogla bih doći i stajati tamo da me ne primijeti, ali da ja znam da je dobro. A ako je mrtav, želim ga dok sam živa pokopati do njegova oca. Ne uspijem li, potragu će nastaviti moja obitelj, u to sam sigurna. I hvala policiji i vama medijima koji sve to održavate živim i niste nas zaboravili”, kaže gospođa Eva koja, osim što će danas otići na grob svoga supruga (koji je preminuo u kući 13. u mjesecu 2020. godine točno u 17.15 sati, nap.a.), pomoliti se za njega i za svoga najmlađeg sina, kao i poželjeti da dobije kakve informacije iz PU osječko-baranjske.  Naime, u odgovoru koji smo dobili iz policije potvrđeno je da je Danijel Papratović nestao 13. prosinca 1999. godine.

“Od toga dana primljeno je dosta informacija i dojava vezanih za njegov nestanak. Sve informacije i dojave su provjerene, ali osoba nije pronađena”, stoji u odgovoru PU osječko-baranjske, kao i to da tragaju za 53 osobe, i to bez osoba nestalih tijekom Domovinskog rata.

Najstariji prijavljeni nestanak je onaj Nevenke Mihalić koji datira od 5. siječnja 1967. godine. Iz policije navode i to da se za osobama traga sve dok se ne pronađu, a sve dojave i informacije se provjeravaju. Pronalazak nestalih osoba je iznad 95 posto, a ove godine nije pronađena nijedna osoba čiji je nestanak prijavljen u PU osječko-baranjsku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari