u gospodarskom centru

Green Matrix Summit: Najveći događaj u županiji posvećen zelenoj i digitalnoj tranziciji

OBŽ

Organiziranjem prvi put ovako jednog velikog događaja kao što je Green Matrix Summit u Gospodarskom centru OBŽ-a, pokazujemo da pratimo trendove i promjene i da možemo podići razinu gospodarstva na jednu novu dimenziju – istaknula je Tramišak

Novi osječko-baranjski župan Mato Lukić kazao je da je Green Matrix Summit dvadeset prva manifestacija koja se održava u Gospodarskom centru otkako je otvoren u travnju ove godine.

“Dago mi je da ćemo u dva dana ugostiti niz relevantnih stručnjaka koji će svoje znanje i vještine prenijeti na sve nas koji smo tu, koji trebamo živjeti u skladu sa svim promjenama. Svjedoci smo i klimatskih i drugih promjena i potrebno je poduzimati drugačije korake i drugačije razmišljati”,kazao je župan. Dodao je da je prilikom izgradnje Gospodarskog centra bilo upita je li uopće potreban jedan ovakav centar, te da je upravo Green Matrix Summit dokaz koliko je on potreban i koliko je županija mislila na gospodarstvenike i infrastrukturu koja je njima potrebna kako bi izložili i prezentirali svoje proizvode, ali i stekli nova partnerstva i nove poslove. Župan Lukić je naglasio kako su u Gospodarskom centru već zauzeti svi termini za siječanj, te da će tako vjerojatno biti kroz cijelu 2024. godinu.

“Vrijeme je zelene i digitalne tranzicije. Industrijska tranzicija Europe i svijeta, pa tako i Hrvatske već je započela, a svoje mjesto tu trebaju pronaći i grad Osijek te Osječko-baranjska županija. Organiziranjem prvi put ovako jednog velikog događaja kao što je Green Matrix Summit u Gospodarskom centru OBŽ-a, pokazujemo da pratimo trendove i promjene i da možemo podići razinu gospodarstva na jednu novu dimenziju”, kazala je Nataša Tramišak, saborska zastupnica i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, na konferenciji za medije povodom predstavljanja Green Matrix Summita koji se u Osijeku održava 14. i 15. prosinca.

Tramišak je rekla kako je ideja i cilj summita da se podigne gospodarska vidljivost Osijeka i Osječko-baranjske županije, te istaknula da ovaj događaj označava jednu veliku promjenu i u načinu funkcioniranja i rada samog Gospodarskog centra.

“Partnerstvo u ovom događaju prihvatilo je i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, a organizira se na visokoj razini, uključeno je nekoliko ministarstava, javne institucije na nacionalnoj i regionalnoj razini, znanstvena zajednica, veliki, srednji i mali gospodarski subjekti. Dakle, na jednom mjestu imamo umreženost i komunikaciju sva tri važna sektora u društvu, i javni, i znanstveni, i gospodarski. Oni zajedno moraju nositi ovu važnu promjenu, te biti predvodnici budućih inovacija, budućih radnih mjesta i poslova koji će se otvarati u Osječko-baranjskoj županiji”, izjavila je Tramišak. Dodala je kako je Hrvatskoj do kraja desetljeća na raspolaganju oko 25 milijardi eura, te da treba posegnuti upravo za tim sredstvima kako bi se u OBŽ-u ubrzala gospodarstva aktivnost.

Ivana Rešetar, direktorica Gospodarskog centra OBŽ-a govorila je o detaljima Green Matrix Summita.

“To je događaj koji je posvećen Europskoj godini vještina, potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju i gospodarsku transformaciju gospodarstva, te podizanju razine svijesti o borbi s klimatskim promjenama. Summit se održava pod pokroviteljstvom EK i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a na njemu će sudjelovati predstavnici brojnih renomiranih tvrtki i institucija, od EK, Europske investicijske banke, Američke gospodarske komore, Hrvatskog telekoma, Podravke, a priključit će nam se i sedam fakulteta”, najavila je Rešetar. Dodala je i kako će na summitu sudjelovati preko 50 govornika, te da će se održati desetak panela i nekoliko prezentacija.

“U sklopu summita predviđen je i izlagački prostor na kojem će predstavnici izlagati svoje proizvode i usluge kao što su 3D printanje, električni skuter, dronovi, a tu je i bogata ugostiteljska ponuda”, rekla je Rešetar.

Ulaznice za Green Matrix Summit su besplatne, a mogu se preuzeti na entrio.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari