Na temelju ispitanih parametara, prema zaključku preliminarne procjene, ne postoji rizik za zdravlje potrošača ako je došlo do konzumacije analiziranih vrsta hrane
Nakon požara u objektu za gospodarenja otpadom u Osijeku
inspekcije Državnog inspektorata; poljoprivredna, sanitarna i
veterinarska, kao što smo prije i objavili, kontinuirano
uzorkuju tlo, bilje, hranu i hranu za životinje na području
nedaleko od požarišta.
“Uzimajući u obzir intenzitet požara i vrstu materijala koji je
gorio uzeti uzorci, njih 100 analiziraju se na sljedeće
parametre: teški metali (olovo i kadmij), policiklički aromatski
ugljikovodici (PAH); dioksini, furani, poliklorirani bifenili
(PCB) i organoklorirani pesticidi, a u sirovini za stočnu
hranu analiziraju se: teški metali, dioksini i PCB”, izvijestio
je Državni inspektorat.
Od ukupno uzetih 100 uzoraka njih 10 odnosi se na tlo, 30 uzoraka
je primarnih proizvoda s polja (soja, šećerna repa, kukuruz,
kadulja, djetelina i dr.), 40 uzoraka voća i povrća s tržišta
(jabuke, rajčice, kupus, salata, buća, krastavci i dr.), 10
uzoraka jaja i mlijeka i 10 uzoraka stočne hrane.
Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu izradila je
preliminarnu procjenu rizika na temelju zaprimljenih djelomičnih
rezultata analiza na kadmij, olovo i PAHove za 31 uzorak i to 20
uzoraka voća i povrća koji su uzeti s tržišta i 11 uzoraka
primarnih proizvoda.
“Na temelju ispitanih parametara, prema zaključku
preliminarne procjene, ne postoji rizik za zdravlje
potrošača ako je došlo do konzumacije analiziranih vrsta
hrane.
Sukladno Zakonu o službenim kontrolama analize se provode u
ovlaštenim nacionalnim laboratorijima, a dio analiza za koje u
Hrvatskoj nema ovlaštenih laboratorija se obavljaju u
akreditiranim EU laboratorijima.
Napominjemo kako su ovo preliminarni rezultati, a inspekcije
Državnog inspektorata paralelno sa zaprimanjem rezultata
laboratorijskih analiza te procjenom rizika Hrvatske agencije za
hranu i poljoprivredu, poduzimaju zakonom propisane mjere”,
donosi Inspektorat.