svečano otvoren akademis

UTŠO projekt: Novi učenički dom, moderan praktikum i kvalitetna oprema uz nova znanja

OBŽ

Projekt VIRTUS osigurao visoku razinu obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva

Završna konferencija projekta KK.09.1.3.01.0020 VIRTUS – uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, čiji je nositelj Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, održana je danas (26. listopada 2023. godine) u Hotelu Osijek. U tom sklopu upriličeno je i svečano otvorenje Akademisa, doma UTŠO u samom centru Osijeka. Partneri na projektu su Osječko-baranjska županija i Srednja strukovna škola Vinkovci, a suradnici su Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Kubo d.o.o. i Obrtnička škola Osijek. Projekt je vrijedan 24,2 milijuna kuna (3,2 milijuna eura), a u cijelosti je financiran iz europskih fondova. Osječko-baranjska županija je u projekt dodatno uložila 2,8 milijuna kuna (377.522,11 eura).

“Od 2018. godine, kada je UTŠO imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, krenuli smo u veliki posao infrastrukturnih radova na našoj školi i domu Akademisu, a danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo došli do kraja tog puta. Uspostavili smo novi objekt Akademis, poligon za provedbu nastave i vježbi gdje će naši učenici, odrasli polaznici, nastavnici i mentori brusiti svoja ugostiteljska znanja, vještine i kompetencije kao i podizati razinu kvalitete zaposlenika u sektoru turizma i ugostiteljstva. Dobili smo stvarno izniman objekt s kvalitetnom i modernom opremljenom kuhinjom, sobama za smještaj učenika, gostiju, predavača i svih koji se uključuju u sustav obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja te jedan poligon za provedbu praktične nastave iz područja posluživanja. Uz Akademis, adaptirali smo i suterenski dio UTŠO na Zelenom polju, gdje smo dobili iznimno vrijedan moderni pokazni praktikum kuharstva i slastičarstva u komu smo već održali puno radionica, ugostili renomirane kuhare i chefove iz Hrvatske i inozemstva. Adaptirali smo i prenamijenili i prostore Srednje strukovne škole Vinkovci. Cijelim projektom smo jako zadovoljni i mislimo da nam je svijetla budućnost obrazovanja mladih i odraslih te se možemo uhvatiti u koštac sa svim izazovima koje turizam i gospodarstvo stavljaju pred nas”, kazao je Andrej Kristek, ravnatelj RCK UTŠO te dodao da je cilj ovog Centra osigurati samoodrživost, promovirati ugostiteljstvo i turizam, zanimanja koja nudi, privući mlade da se školuju u tom sektoru te osigurati nastavak kvalitetnog rada.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je ponos na projekt i rad RCK UTŠO.

“Projekt, čija je ukupna vrijednost 3,5 milijuna eura, omogućit će učenicima da kvalitetno akceptiraju sve vrijednosti nastave, da imaju kvalitetne praktikume, a učiteljima omogućiti dodatno razvijanje njihovih kompetencija. Uvjeren sam da će Centar postići sve ciljeve koji su zacrtani”, rekao je i zahvalio svim sudionicima projekta te Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Vladi RH na potpori projektima.

“UTŠO je jedan od najboljih u RH, i to godinama potvrđuje prvim mjestima na različitim natjecanjima te će i u ovom sektoru pokazati sve što mogu dati kao dodatnu vrijednost obrazovanju za zanimanja koja nude, a za koja nema opadanja interesa. Zapošljivost je vrlo laka, kuhari i konobari se odmah zaposle, čak se pokazuje i deficit tih zanimanja, osobito na Jadranu”, istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković je poručila da ova konferencija nije samo kraj projekta nego zapravo jedan veliki početak.

“Gradu Osijeku, kao najboljoj kontinentalnoj destinaciji urbanog turizma, ovaj projekt predstavlja dodanu vrijednost kako bi naši mladi ljudi, nastavnici i sve što pružaju našim učenicima i budućim generacijama osigurali kvalitetan program i konkurentnost na tržištu ugostiteljstva i turizma. Svaka kuna povučena iz europskih sredstva u ovom velikom projektu iskorištena je za ulaganje u obrazovanje mladih ljudi, što je i ulaganje u budućnost”, zaključila je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari