GReENERGY2.0

Kulturni centar i jedan vrtić dobili solare, ušteda 50 posto godišnje

PR

Zahvaljujući projektu GReENERGY Grad Osijek je povećao snagu dobivenu iz obnovljivih izvora energije za 300 kilovata

Obilaskom Sportske dvorane Jug i krova Kulturnog centra, te predavanjima o obnovljivim izvorima energije i rješenjima temeljnim na prirodi, obilježen je završetak prekograničnog projekta između Osijeka i Novog Sada. Riječ je o Danu otvorenih vrata druge faze projekta GReENERGY, u okviru kojega su javnosti predstavljene nove fotonaponske elektrane koje povećavaju energetsku učinkovitost javnim objektima, ali doprinose i održivosti opskrbe električnom energijom, jer se trenutno u gradu Osijeku gotovo četvrtina potrebne električne energije proizvede upravo iz obnovljivih izvora.

Očekuje se ušteda od 50 posto godišnje

“Iako je u početku provedbe bilo predviđeno samo postavljanje solarne elektrane snage 150 kilovata na Sportsku dvoranu Jug, zahvaljujući mjerama Vlade RH i ukidanju PDV-a na izgradnju solarnih elektrana, dio budžeta projekta GReENERGY2.0 je iskorišten i za postavljanje dvije manje elektrane snage 30 kilovata, na Kulturnom centru i Dječjem vrtiću Latica. Tako smo kroz dvije faze ovog hvalevrijednog projekta povećali snagu dobivenu iz obnovljivih izvora energije za 300 kilovata”, rekao je na krovu Kulturnog centra Tihomir Florijančić, predsjednik osječkog Gradskog vijeća, ukazujući kako Grad Osijek konstantno radi na povećanju energetske učinkovitosti javnih objekata, dok je postavljanje fotonaponskih elektrana implementirano u gotovo sve buduće projekte energetske obnove. Upravo tako se pomoću nove solarne elektrane na Sportskoj dvorani Jug očekuju značajne uštede, od prosječno 50 posto potrošene električne energije godišnje.

Energetska učinkovitost i važnost certifikata

“Tijekom prve faze ovog projekta je kompletno obnovljena zgrada Srednjoškolskog igrališta, uz postavljenu fotonaponsku elektranu snage 93 kilovata i zeleni krov, pa se pokraj prepolovljene potrošnje energije sva proizvedena energija koristi za zadovoljavanje potreba za napajanje same zgrade, odnosno za toplu vodu i hlađenje, kao i za rasvjetu na Srednjoškolskom igralištu. Treba napomenuti kako je projekt GReENERGY bio najbolje ocijenjen u fazi prijave, ali i tijekom provođenja, stoga su druga faza i budžet od 328 tisuća eura bili logičan slijed, naravno uz potporu Europske unije i 85 posto sufinanciranja iz programa Interreg IPA Hrvatska-Srbija”, otkrio je Hrvoje Krstić, dekan Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, koji je bio i jedan od izlagača na informativno-edukativnom dijelu Dana otvorenih vrata u Hotelu Osijek. Krstić je ondje govorio o važnosti energetskih certifikata zgrada, koji nisu samo dokaz energetske učinkovitosti i udobnosti boravka u nekom objektu, već su zakonski propisani dokumenti koje moraju imati svi vlasnici zgrada prije prodaje, jer ih u protivnom očekuju kazne od 2 do 4 tisuće eura za pravne, odnosno između 650 i 1200 eura za fizičke osobe.

Energija sunca i rješenja zasnovana na prirodi

Potencijale solarne energije je predstavila Ivana Šandrk Nukić, izvanredna profesorica s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, koja je otkrila kako je u Hrvatskoj u 2021. godini 31 posto potrošene energije nadomješteno upravo iz obnovljivih izvora. Stoga ne čudi činjenica da se u Hrvatskoj upravo događa solarni boom, jer su građani shvatili da im objekti mogu postati energetski neovisni, pa možda i prodavati proizvedenu električnu energiju, dok velike tvrtke i postrojenja na taj način značajno smanjuju troškove energenata. Međutim, hrvatska još nema energetsku neovisnost, budući da je potrošnja energije još dvostruko veća od proizvodnje, ali budućnost solarne energije je svijetla i velike prilike se pružaju upravo u proizvodnji solarnih panela.

“Pokraj solarne energije, rješenja zasnovana na prirodi (eng. nature based solutions) povećavaju energetsku učinkovitost, što kroz projekt GReENERGY dokazuju i naši objekti u Osijeku i Novom Sadu. U drugoj fazi ovog projekta smo otišli i korak dalje, pa smo u Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu postavili unutrašnji zeleni zid na površini od 70 metara kvadratnih. Riječ je o islandskoj mahovini različitih nijansi zelene boje, koja doprinosi estetici hodnika, regulira mikroklimu, a uz smanjenje buke, proizvodi i kisik. Rezultati su već vidljivi, jer smo na tom dijelu samo nekoliko puta proteklog ljeta koristili klimatizaciju, pa uz konstantno održavanje očekujemo da bi mogla trajati i 10 godina”, ukazala je Jelena Dunjić s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dodajući kako su zeleni zidovi i dalje vrlo skupi, ali imaju brojne benefite.

Više informacija, brojke i rokovi projekta GReENERGY2.0

Nositelj projekta Razvoj i promocija energetske učinkovitosti i održivog urbanog okoliša u gradovima prekogranične regije Hrvatska-Srbija pod akronimom GReENERGY2.0 (eng. Greening the cities 2.0 – Development and promotion of energy efficiency and sustainable urban environment in the cities of Croatia-Serbia cross-border region) je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, dok su partneri Grad Osijek i Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta je 328.164,00 eura, EU sufinanciranje iznosi 278.939,40 eura, dok će se sve projektne aktivnosti i ciljevi realizirati do 31. listopada 2023. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari