Pozvani na prosvjed

Procurile poruke koje su primili radnici Drave, poslala ih kći direktorice: ”Molimo vas, dođite u što većem broju”

Davor Javorović/PIXSELL

Čitatelj je još otkrio da je stanje u firmi toliko loše da iz nje bježe i Nepalci "jer žive gore od životinja nekih u tim limenim kutijama"

Djelatnici osječke tvrtke Drava International, gdje je ovoga tjedna buknuo požar, jučer su prosvjedovali u znak podrške vlasniku Zvonku Bedeu. Poručili su da je on “gazda koji o njima brine”, a Bede im se zahvalio i rasplakao se. Rekao je da nikoga od njih nije nagovorio na prosvjed te da je bio protiv njega. No, redakciji Danas.hr javio se dobro upućeni čitatelj koji tvrdi suprotno.

On je želio ostati anoniman te je za Danas.hr proslijedio poruke koje je, prema njegovim riječima, poslala kći direktorice tvrtke koju nazivaju i “Bedeovom desnom rukom”.

“Dragi naši djelatnici, imamo problem. Žele nam oduzeti dozvolu, samim time zabraniti rad i zatvoriti našu firmu i gazdu strpati u zatvor. Jedino vi sada možete nešto napraviti! Zato vas molimo da sutra u 11 sati ujutro dođete u što većem broju pred firmu. Svi Nepalci, muževi, žene, djeca i podržite gazdu koji će imati konferenciju za novinare. Samo zajedno i uz vašu pomoć možemo se izvući iz ove situacije. Zajedno smo jači. Pomozite da spasimo našu Dravu i da nastavimo raditi”, piše u poruci.

>> Osijek se probudio pod smradom izgorene plastike, gradonačelnik upozorava: “Apeliramo na sugrađane ako ne moraju da ne izlaze van”

Čitatelj portala Danas.hr tvrdi da je to dokaz da je skup radnika organizirao “gazda”, a navodno su je dobili svi djelatnici tvrtke.

“Žalosno je da se stanje na jučerašnjem prosvjedu prikazuje da je firma idilična i da je Bede gazda za poželjeti. Prvo kao što ste vidjeli, svi radnici dobili su poziv na prosvjed i morali su izaći na njega, htjeli ne htjeli. Iza poziva stoji kći direktorice i sam Bede, a lagati u kameru da on nije organizirao užasno je jadno”, istaknuo je čitatelj.

FOTO: Čitatelj/Danas.hr

“Nitko ne priča kako u tim pogonima radi na temperaturama ljeti i po 40-50 stupnjeva, bez ventilacije. Neki rade godinama u tim neljudskim uvjetima”, otkrio je i dodao da je radnicima plaća premala.

“Ta njihova prosječna plaća kojom se hvale… Pa u toj firmi radi se šest dana u tjednu, noćne, vikendi, sve. Pa kakva je to plaća? Nikakva”, rekao je.

Čitatelj je još otkrio da je stanje u firmi toliko loše da iz nje bježe i Nepalci “jer žive gore od životinja nekih u tim limenim kutijama”.

“Unazad par godina kako su došli Nepalci broj zaposlenih redovnih radnika, domaćih, smanjio se jako jer uprava je radnike počela mijenjati Nepalcima koji rade i šute, do trenutka dok ne pobjegnu glavom bez obzira. Pitajte koliko je samo Nepalaca pobjeglo iz Drave. Ako oni bježe, kakvo je onda stanje u firmi? O prekoradu da ne pričam. Dođe ti slobodan dan, moraš pisati prekorad. Nema hoćeš, nećeš – moraš. Ja sam radio na vakumatima gdje si osam sati za strojem i ne možeš se maknuti jer se stroj ne da ugasiti jer će inače faliti količina. Svaki dan uvjetovan je normama koje su van svake pameti i nedostižne, nikada nije dovoljno”, otkrio je.

Čitatelj je također kazao da nadređeni u firmi uvijek imenuju jednoga “kojega pritišću da ostalima šefuje”. >> Prosvjed radnika Drave International

“On je kao vođa smjene, a ustvari nepismeni tiranin koji ima par stotina veću plaću da bi tjerao ljude da rade što veće količine. U toj firm dobro je samo onima prvi vrhu, a ovim malim ljudima koji su jučer skandirali ”ne damo gazdu” Bože sačuvaj. Od straha za radna mjesta skandirali nešto u što ni sami ne vjeruju”, istaknuo je.

Vlasnik tvrtke pak rekao je da on nije znao za skup te da su se radnici samoinicijativno okupili.

“Što ja imam s tim? Ona je isto radnik Drave. Ja tu poruku nisam dobio”, rekao je te istaknuo da je okupljanje “bilo spontano”.

>> U tijeku je uzorkovanje bilja i hrane te hrane za životinje u Osijeku i okolnim mjestima

“Nemojte praviti cirkus, imam ga dosta. Nije li ono bilo spontano? Zar se to nije vidjelo iz gnjeva radnika? Što sam nekoga mogao natjerati da plače?”, zaključio je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari