prirodno stanište

Nakon oporavka u osječkom ZOO, na slobodu puštene rode i kornjača koju je zaplijenio inspektor zaštite prirode

ZOO vrt Osijek

Rode i kornjača životnu sreću potražiti će u svom prirodnom staništu

Koncem kolovoza prošle godine iz okolice Osijeka u oporavilište osječkog ZOO vrta donesene su dvije rode ne starije od dva mjeseca. Bile su iscrpljene, dehidrirane i mršave, te kao takve, očito nisu bile dovoljno snažne za daleki put u Afriku s roditeljima pa su prezimile u oporavilištu ZOO vrta Osijek. Radilo se o rodama iz zakašnjelog gnijezda koje u normalnim okolnostima ne mogu podnijeti dug put u toplije krajeve.

Obzirom da su tijekom zime dobile na kilaži, uz perje koje im je u dobrom stanju, šire krila i mogu letjeti, a i počele su klepetati, stvorili su se svi preduvjeti da se ptice puste u prirodu.

Uz rode, u oporavilištu je prezimila i jedna barska kornjača. Ona je, naime, 25. srpnja prošle godine zaplijenjena u privatnom jezercu od strane inspektora zaštite prirode i tako završila u ZOO vrtu Osijek. Po izlasku iz hibernacije, uslijedilo je vrijeme pojačanog hranjenja, uz dodatak vitamina i minerala kako bi kornjača ojačala, te praćenje njezine aktivnosti.

Dolaskom ugodnijih temperatura zraka i stabiliziranjem vremenskih prilika, danas su i rode i kornjača puštene u prirodu na prostoru jezera Halaševo, gdje će imati dovoljno mira, tišine i hrane.
 
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari