solidarno uz barcu

Kultni osječki noćni klub na udaru anonimnih prijava, inspektori ga zatvorili na 30 dana!

Barcelona Pub/FACEBOOK

"Sve ovo zvuči kao suluda teorija zavjere Ilije Čvorovića, no jasno je kao dan da se takve stvari ne događaju slučajno, već se ovdje radi o vješto smišljenom i ciljanom podmetanju noge i miniranju tuđeg rada", kažu iz Barcelona Puba

Sad već kultni osječki kafić i noćni klub Barcelona pub, posljednjih je 13 godina jedan je od bastiona urbane kulture Osijeka što je svoju kulminaciju i potpuno novi nivo dobilo u posljednjih pola godine od kako je Pub preselio na novu adresu u prostor bivšeg kultnog Cadillaca i počeo organizirat brojne svirke uživo.

No s preseljenjem stigli su i problemi u vidu čestih anonimnih prijava (ponajviše zbog buke), posjeta inspekcija, a sve je kulminiralo proteklog vikenda kad je svirku novosadskog benda De Limanos naprasito prekinuo dolazak raznoraznih inspekcija u pratnji policije. Klub je dobio brojne kazne i zabranu od 30 dana rada.

Prenosimo cijelu objavu Barcelone puba koji za ovaj petak najavljuje oproštajni  (barem za sljedećih mjesec dana) punkparty pod nazivom ‘SOLIDARNO UZ BARCU’:

“Svojim predanim i dosljednim radom, nerijetko po altruističkim principima DIY kulture i za dobrobit cijele urbane zajednice, Barca se profilirala kao glavni zamašnjak osječke urbane scene i, usudimo se reći, kulturno središte većine urbanih subkultura koje su uspješno okupili na jednom mjestu. Ljudi okupljeni oko Barcelona Puba ne spadaju u kategoriju klasičnih vlasnika ugostiteljskih objekata. Profit im nije na prvom mjestu. Nerijetko tu dodanu vrijednost stvorenu vlastitom požrtvovnošću nesebično daju za veće dobro čime su u proteklih pola godine svima nama koji još dišemo i kreiramo urbani ritam Osijeka omogućili uživanje u kvalitetnim, pristupačnim i besplatnim događanjima.

Bilo je tu raznih žanrova elektronske glazbe preko klasičnog rocka do tvrdog punk i metal zvuka, stand up nastupa, umjetničkih izložbi, književnih večeri, kvizova znanja pa čak i promocija nezavisnih filmova.

Očito je da su takvim principom rada nekome postali trn u oku!

Sve češći dolasci policije u udarnim terminima vikendima i postupanje po “anonimnim” prijavama svoju je kulminaciju dobilo prošle subote kada je svirku novosadskih prijatelja iz benda De Limanos naprasito prekinuo dolazak raznoraznih inspekcija u pratnji policije.

Sve ovo zvuči kao suluda teorija zavjere Ilije Čvorovića, no jasno je kao dan da se takve stvari ne događaju slučajno, već se ovdje radi o vješto smišljenom i ciljanom podmetanju noge i miniranju tuđeg rada! Tko, kad, kako i zašto…ne znamo, niti ćemo se time ovdje baviti. Ono što ostaje kao posljedica minulog vikenda su potresne činjenice;

Utvrđene raznorazne sitne nepravilnosti u radu kluba po dobrom starom hrvatskom “FT1P” principu koji vlasnike Barce ostavljaju u nemalim financijskim troškovima, iščekivanju suda za još onih drugih “FT1P” regulativa i najžalosnije – zabranom rada na 30 dana, efektivno od ovog petka, 10.03.!

Koliko god se Osijek na službenoj razini pokušava prikazati i pozicionirati kao urbano središte regije s dubokim srednjoeuropskim duhom i kulturnim nasljeđem, čini se kako je ipak mainstream ovoga grada nešto sasvim suprotno. Konstatno podmetanje nogu urbanim subkulturama kojemu svjedočimo, uz kulminaciju spomenutih događaja oko Barce, dokaz su ovoj tezi.

Zbog svega spomenutog, ovog četvrtka (09.03.), zadnji radni dan Barce za narednih mjesec dana, dobri stari Studio Pavijani, koji su svojim eventima obilježili cijelo jedno desetljeće urbane scene Osijeka, u znak solidarnosti s Barcom iz mrtvih vraćaju svoj legendarni i nikad prežaljeni Pankparti®!

Ovaj puta u posebnom izdanju – “Solidarno uz Barcu!”.

Poseban gost u biranju glazbe bit će Koca (Debeli Precjednik).

Obzirom na sve već izrečene mjere i zabrane, Pankparti slušaona jedna je od rijetkih stvari koja se može organizirati bez dodatnih sankcija.

Ovog četvrtka biti Solidarno uz Barcu nije stvar žanrovske opredjeljenosti. Barca je otvorila svoja vrata i bila dom svim urbanim smjerovima.

Ovog četvrtka biti Solidarno uz Barcu je statement!

Iskazivanje solidarnosti direktnom akcijom – svojim dolaskom, nam je na neki način svima i dužnost.

Vlasnici Barce su na prekretnici i biti Solidarno uz Barcu je i znak poštovanja i zahvalnosti prema svemu što su do sada napravili za urbanu scenu!

Svojim dolaskom dajemo prijeko potreban vjetar u leđa da nakon svega skupe snage i nastave tamo gdje će od petka prisilno privremeno stati!

Ovog četvrtka svime što učinimo – pokazujemo jedinstvo urbane scene grada!

Ovog četvrtka svi smo – Solidarno uz Barcu!

Pokažimo jedinstvo kad je pomoć najpotrebnija!”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari