projekt vrijedan 25 milijuna kuna

Otvorena renovirana zgrada HZMO i HZZO u Osijeku

Dubravka Petrić/PIXSELL

"Ovo je projekt koji traje od srpnja 2019. godine, ukupne vrijednosti nešto više od 25 milijuna kuna, od čega je 5 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o velikom projektu koji će osigurati našim korisnicima, osiguranicima i umirovljenicima, ali i djelatnicima, bolje i kvalitetnije uvjete za rad", kazao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar

Uz prigodnu svečanost danas je obilježen završetak obnove poslovne zgrade Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Ulici kralja Zvonimira 1 u Osijeku te ponovni rad njihovih službi na toj lokaciji.

Svečanosti su nazočili ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i drugi uzvanici. O projektu obnove govorila je predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku Biljana Tuševski, a prostor je blagoslovio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Rad stručnih službi Zavoda u poslovnoj zgradi Ulici kralja Zvonimira 1, čija je ukupna površina 2.900 m2, počeo je prije 50-ak godina, a zgrada je za vrijeme ratnih događanja znatno oštećena. Od tada je parcijalnim popravcima omogućen rad djelatnika HZMO i HZZO, koji nije prestajao ni u trenucima najveće agresije na grad. Zgrada je bila bez dizala, što je predstavljalo dodatni problem u radu sa strankama.

“Ovo je projekt koji traje od srpnja 2019. godine, ukupne vrijednosti nešto više od 25 milijuna kuna, od čega je 5 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o velikom projektu koji će osigurati našim korisnicima, osiguranicima i umirovljenicima, ali i djelatnicima, bolje i kvalitetnije uvjete za rad”, kazao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

Predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku Biljana Tuševski kazala je kako se projekt obnove odvijao u dvije faze. – Prva faza bila je energetska obnova kojom smo zanovili vanjsku stolariju i krov te ugradili dva dizala, dok smo u drugoj fazi obnovili instalacije i obavili unutarnje uređenje. Izuzetno mi je drago što je projekt uspješno završen i što smo imali mogućnost sufinanciranja europskim sredstvima – rekla je predstojnica Tuševski.

“Zgrada u kojoj su smještene ove dvije izuzetno važne institucije konačno će pružiti najbolje uvjete korisnicima i našim djelatnicima, a posebno je lijepo što je otvorena upravo na Dan Grada Osijeka. Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju na način da smo pokrenuli novu reformu mirovinskog sustava kojom podižemo adekvatnost mirovine kroz tri stupnja mirovinskog osiguranja. Od 1. siječnja povećavamo obiteljske mirovine za 10%, a jednako tako povećavamo i najniže mirovine, s dodatnih 3% te uvodimo jednu novost u mirovinski sustav, korištenje dviju mirovina, one osobne i pripadajućeg dijela obiteljske mirovine, što je iznimno važno kada osobe ostanu bez životnog partnera. HZMO je više nego spreman da od siječnja pokrene ovu reformu, a očekujemo da će ovo pravo koristiti više od 155.000 umirovljenika, dali smo kroz zakonski tekst mogućnost da svi oni koji će imati pravo korištenja dijela obiteljske mirovine i svoje osobne, to pravo mogu zahtijevati do kraja 2023. godine”, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

“Završena je obnova zgrade u koju ulazimo od rođenja do mirovine, s obzirom da u njoj djeluju i HZMO i HZZO, na čemu čestitam svima onima koji su sudjelovali u njezinoj obnovi. Siguran sam da će u budućnosti svim korisnicima i djelatnicima pružiti kvalitetnije i bolje okruženje”, zaključio je župan Ivan Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak naglasila je kako je ovo značajan projekt za grad Osijek, ali i šire područje s koga građani trebaju usluge ovih ureda. Dodala je kako su u projektu korištena i sredstva fondova EU te najavila mogućnost nastavka financiranja projekta energetske obnove i efikasnosti zgrada javne namjene i u novom programskom razdoblju.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin rekao je da se sredstva koja su uložena u rekonstrukciju na neki način multipliciraju jer se kapilarno šire i ostaju ovdje, što je prava velika vrijednost europskih fondova. Radove su obavile domaće tvrtke, kojima čestitam na uspješno obavljenom poslu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari