Osjeti se kriza i kupuje se manje nego prošlih godina, ali oni koji vole kestene su tu
Simbol su jeseni, fini su i zdravi. Jedu se od davnih vremena, a
pekli su se i prodavali još na ulicama starog Rima. Kesteni su
traženi i danas, a zašto provjerila je osječka ekipa
RTL-a.
Pucketanje kestena na vrućoj peći, jedinstven prizor, miris i
toplina. Privlačili su Mirsada još kao dječaka.
“Kad sam išao iz škole onda sam silazio s tramvaja i dolazio
pomagati djedi”, govori kestenjar Mirsad
Selmani.
Nakon djeda obiteljski posao nastavio je otac, a sada ga
preuzimaju složna braća.
Ova obitelj kestene peče godinama, a tajne zanata prenose s
koljena na koljeno.
“Najveća tajna je u samoj sirovini, kvaliteta broj jedan. Ovo je
jedna posebna vrsta kestena s kojom mi godinama radimo”,
objašnjava Sinap Selmani, kestenjar.
No važna je i peć na kojoj se kesten peče, kao i ugalj koji mora
biti od tvrdog drveta. A tu su i male bitne stvari koje se uče
godinama rada.
I kada je sve kako treba, onda su tu i kupci. Osjeti se kriza i
kupuje se manje nego prošlih godina, ali oni koji vole kestene su
tu. Posebno na Svi svete.
“Na dan Svih svetih tradicija je u Slavoniji da ljudi jedu
kestene”, kaže Sinap.
Ove godine mjerica od pola litre prodaje se za 20 kuna, a litra
za 40.
“Osječani su ljudi koji vole kestenje i uživaju u tim jesenskim
delicijama”, tvrdi Mirsad.
“Fino je, neka u jesen imamo kestenje. Volim kestenje – uživam”,
poručuje Karmela Škaro iz Osijeka.
“Ja sam redovita ovdje kod susjeda, mogu potvrditi, da”, kaže
Branka Vuković.
“Kad u redu vidite mušku osobu da stoji on većinom kupuje za ženu
je l’ muškarci su malo lijeni za čišćenje i to sam primijetio da
su 70 posto žene ljubitelji kestena”, poručuje Mirsad.
Stajanje u redu kod kestenjara zbog drage osobe, može nam se
višestruko isplatiti. Jer uz vruće kestene, uvijek idu i tople
riječi i osmjesi. Idealno za zagrijavanje hladne jesenske večeri.