Tijekom trajanja konferencije sudionici su imali prigodu uživati u izboru vrhunskih vina graševine
U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu
(HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge
Graševina Croatica u Osijeku 27. svibnja 2022. godine održana je
konferencija “GO – Graševina Osijek”, u čijem je
u fokusu razvoj i pozicionirane graševine kao najvažnije
hrvatske sorte koja čini 40 % ukupno proizvedenog vina u
Republici Hrvatskoj.
Konferencija je organizirana u okviru projekta “Vinski turizam
bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija ”,
sufinanciranom kroz EU Interreg program
Mađarska-Hrvatska.
Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz
promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma,
povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i
kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko
Podunavlje.
“Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje
graševine kao vodeće sorte u Republici
Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je
25 % od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom,
te da je 40 % vina stavljenog na tržište upravo graševina. Osim
toga, graševina je najelastičnija sorta, široke lepeze okusa,
zastupljena u praktično svim kategorijama vina”, naglasila
Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ovom
prigodom u dvojnoj ulozi organizatora konferencije i izaslanice
ministrice poljoprivrede Marije Vučković.
“Povezujemo vino i turizam. Jer upravo regija prodaje vino.
Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost samom
vinu, i obrnuto. To vidimo jako dobro na primjeru Istre. Kao i u
našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner na projektu i od
kojeg možemo puno naučiti. S druge strane, vino je jedan od
glavnih sadržaja u smislu turističke ponude na samoj destinaciji.
Velik je put još pred nama, ali ovako velik broj u kojem smo se
okupili, dokazuje da idemo u pravom smjeru”, rekla je
Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske
županije ističući kako je ova županija bogata vinogorjima,
kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija, među
kojima je i Večer vina i umjetnosti, koja se održava upravo danas
nakon konferencije, a slavi 10 godina od prvog održavanja.
Josip Pavić, predsjednik Graševine
Croatice je naglasio kako u je u realizaciji strategija i
planova potrebna izuzetna suradnja svih aktera, od vinara,
Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice,
gradova i županija, do akademske zajednice i medija.
Nakon uvodnih riječi organizatora konferencije, skup su
pozdravili zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka
Dragan Vulin, te zamjenik župana
Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je
konferenciju i službeno otvorio.
Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja, vinskog
marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje
“kamo ide vinska Hrvatska” dali su istaknuti domaći i inozemni
govornici s bogatim iskustvom u vinskom, turističkom i
gospodarskom sektoru.
Kroz panel raspravu Graševina jučer, danas, sutra istaknuto je
aktualno stanje te perspektive
razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker,
Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.
“Neka ova naša konferencija bude početak novog početka”,
znakovito je istaknuo Marijan Knežević iz
Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i
uporniji kako bi postigli željene rezultate.
“Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate,
imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije ali na koncu,
moramo se najviše uzdati u sebe i na kraju puno uložiti financija
i vremena i sebe da i edukacija i prodaja daju rezultat,
boljim pozicioniranjem napravimo taj završni korak”, rezimirala
je enologinja Ivana Nemet, ističući nužnost godišnjih
održavanja ove konferencije, koja je potrebna i struci i prodaji.
“Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske
sorte, sve hrvatske regije”, slikovito je rekao Saša
Špiranec, ugledni vinski stručnjak.
Prof.dr.sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u
Zagrebu mišljenja je kako država mora pokrenuti brendiranje
Hrvatske kao vinske zemlje.
Tijekom trajanja konferencije sudionici su imali prigodu uživati
u izboru vrhunskih vina graševine koje su predstavili vinari
regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje.
Program završava s Večeri vina i umjetnosti te obilaskom vinske
Baranje i erdutskog vinskog poluotoka.
Osvrnuvši se na postignuto i posljednjih 10 godina, doajen
hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: “Idemo
naprijed! Samo trebamo malo brže!”