uspješna konferencija

Održan 5. međunarodni znanstveni skup Europski realiteti s krovnom temom “Moć”

PR

U Osijeku se okupilo gotovo 150 sudionika iz 11 zemalja

U petak, 25. ožujka 2022. godine, u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Doktorske škole Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održan je 5. međunarodni znanstveni skup Europski realiteti pod krovnom temom “Moć”.

Na svečanom otvorenju u Auli Rektorata Sveučilišta okupili su se predstavnici organizatora, suorganizatora i partnera, akademske zajednice, jedinica lokalne samouprave te nacionalnih, lokalnih i regionalnih institucija.

Nazočne su pozdravili izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar, prodekan za znanost i projekte Akademije, zatim Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka te red. prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

“Sudionici ovoga skupa razmatraju koje su to izvedbe moći, gdje se ona pojavljuje, u kojim društvenim segmentima i na koji način ju možemo prepoznati, pogotovo ako je ona nevidljivo sredstvo manipulacije. Utoliko je ova bijenalna konferencija i vrlo aktualna”, istaknuo je prodekan Krešimir Purgar.

U okviru skupa, posredstvom Zoom kanala, organizirana su tri online plenarna predavanja troje uglednih inozemnih stručnjaka. Dr. sc. Ivana Nobilo, dekanica Swiss School of Business and Management u Ženevi (Švicarska) govorila je na temu “Cultural Differences on Customer Service Expectations in Switzerland”, prof. dr. David Freedberg s Columbia University (Sjedinjene Američke Države) održao je predavanje pod naslovom “The Power of Images”, a prof. dr. Joaquin Barriendos s Universidad Andina Simon Bolivar (Ekvador) izlagao je na temu “Spectral Power: Violence, visuality and dissapearance”.

Konferencija je okupila gotovo 150 sudionika iz 11 zemalja (Sjedinjenih Američkih Država, Ekvadora, Indije, Švicarske, Belgije, Njemačke, Portugala, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske) sa četiri kontinenta koji su održali gotovo 80 izlaganja u različitim područjima, podijeljenih u tri osnovne tematske cjeline: Moć i digitalni univerzum – medijski, obrazovni i društveni aspekti; Moć u pravnom, ekonomskom i znanstvenom okruženju te Moć u kulturnom i umjetničkom prostoru i produkciji.  
  
Organizator je skupa Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a glavni suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Centar za znanstveni rad u Vinkovcima i Doktorska škola Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Međunarodni suorganizatori su: Hochschule der Medien Stuttgart (Njemačka), Politécnico do Porto (Portugal), Univerzita Sv Cyrila a Metoda Trnava, Fakulta masmediálnej komunikácie (Slovačka), Universidad Complutense Madrid, Facultad de Ciencias de la Información (Španjolska), Swiss School of Business and Management Geneva (Švicarska) i Sveučilište u Mostaru (Bosna i Hercegovina). Partneri su konferencije Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari