zoran milanović

Predsjednik u Osijeku na susretu s izviđačima i 30. obljetnici osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

Dubravka Petrić/PIXSELL

Na obilježavanju 30. obljetnice osnutka osječkog Samostalnog zrakoplovnog voda u sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin, predsjednik Milanović podsjetio je kako je na jučerašnji dan 1991. godine Hrvatsku proglasila neovisnost, što je i dan osnivanja ovog samostalnog voda

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u posjetu Osijeku gdje je posjetio  igre poletaraca Regije Istok, nacionalne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske te sudjelovao  na obilježavanju 30. obljetnice osnutka “Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek” na Sportskom aerodromu Osijek-Čepin.

Zahvalivši izviđačima na pozivu na otvorenje igara, predsjednik Milanović poručio im je da budu uporni i da ne odustaju.

 “Biti će i mokrih nogu, biti će i žuljeva, ali jači ste od toga, uživajte”, rekao je i posebno čestitao na trudu svim voditeljima poletaraca koji ih vode u toj, kako je kazao, prekrasnoj aktivnosti.

Na obilježavanju 30. obljetnice osnutka osječkog Samostalnog zrakoplovnog voda u sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin, predsjednik Milanović podsjetio je kako je na jučerašnji dan 1991. godine Hrvatsku proglasila neovisnost, što je i dan osnivanja ovog samostalnog voda.

FOTO: PIXSELL

“Na jučerašnji dan prije trideset godina Hrvatska je proglasila neovisnost. Imali smo državnost od sedmog stoljeća ili desetog, pa smo je gubili, ali uvijek je čuvamo u nukleusu naših institucija, Hrvatskog sabora. Međutim, prvi puta smo neovisni 8. listopada 1991. godine, a to je inače i dan osnivanja Samostalnog voda. Već sljedećeg dana, 9. listopada, to se moglo zvati Hrvatska vojska”, podsjetio je predsjednik Milanović u obraćanju sudionicima svečanosti na važnost proglašenja neovisnosti.

Nadalje, ponovio je kako je Hrvatsku ’91. godine branio mali broj ljudi u postrojbama i bojnama koje su uključivale stotine, možda koju tisuću branitelja.

“Oni koji su obranili Hrvatsku od nasrtaja, divljačkog, ubilačkog napada, to su ti malobrojni ljudi. A oni koji su letjeli u ovakvom avionu i na takvim letjelicama, to je posebna sorta ljudi. Prema kojima ne mogu govoriti nego sa strahopoštovanjem”, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako je šteta koja se može nanijeti neprijatelju bila više simboličke naravi i pitanje morala, s obzirom da je neprijatelj bio jak i dobro opremljen.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Sanja Ivković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamjenik zapovjednika Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek stn Željko Radoš i predsjednik Aerokluba Osijek Marin Kordić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari