Generalni konzulat Mađarske

Mađari kupili bivšu zgradu Ugostiteljsko-turističke škole

Ivica Benić/SiB.hr

Nakon renovacije u zgradi će bit novo sjedište Generalnog konzulata Mađarske

Nekadašnja zgrada Ugostiteljsko-turističke škole u Radićevoj ulici, nakon temeljite obnove koja joj slijedi početko iduće godine, bit će novo sjedište Generalnog konzulata Mađarske.

Rekao je to generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik koji je  jučer bio u posjet gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću.

Dodao je i da se vila u Istarskoj ulici  trenutno renovira i mađarska  vlada će tu nekretninu ustupiti na besplatno korištenje Demokratskoj zajednici Mađara u Hrvatskoj koja će tamo smjestiti pojedine svoje udruge i djelovati kroz određene urede.

S obzirom na to da Grad Osijek ima izvrsne odnose sa svojim nacionalnim manjinama, konzul Fuzik odlučio je nastaviti tu tradiciju prijateljskom gestom posjeta novome gradonačelniku Osijeka. Izvijestio ga je pritom o željama i planovima konzulata pripadnika mađarske nacionalne manjine, ali i mađarske vlade, vezanima uz Grad Osijek.

“Grad Osijek ima jako dobru suradnju s pripadnicima mađarske nacionalne manjine koja u Osijeku djeluje kroz Vijeće, ali i udruge čiji članovi njeguju mađarski jezik, kulturu i običaje. Dva mađarska grada su i gradovi prijatelji Osijeka, Pečuh i Budimpešta XIII. okrug koji dodatno stvaraju jednu povezanost i prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske”, istaknuo je, između ostaloga, gradonačelnik Radić.

Gradonačelnik i konzul dotakli su se i drugih tema u okviru kojih je istaknut i zajednički cilj vezan uz jačanje gospodarskih odnosa i intenziviranje projekata prekogranične suradnje, ali i želja da se što prije završi novi stadion NK Osijeka.

Bivša Ugostiteljska škola, odnosno palača Maksimović (dr. Milan Maksimović bio je njen prvi vlasnik) sagrađena je 1896. godine na uglu tadašnjeg Žitnog (Gajevog) trga, Kolodvorske (Radićeve) i Desatičine (Hrvatske Republike). Ova ugaona visokoprizemnica izgrađena je prema projektu Vladimira Nikolića, te osječkog projektanta Wilhelma Carla Hofbauera kao nadzornika. U vremenu od 1933. do 1945. ta je zgrada pretvorena u Hrvatski dom, u kojem su djelovale brojne građanske udruge hrvatskoga predznaka. U novom je dobu zgrada bila u funkciji odgoja i obrazovanja – svojevremeno je u njoj bila Osnovna škola “Milica Križan”, a od početka sedamdesetih prošloga stoljeća Ugostiljeljska škola, sve do presljenja te srednjoškolske ustanove u novi objekt na Zelenom polju početkom 2009. godine.
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari