šesti stanar

Orqa najavila preseljenje u IT park i kroz FPV.one naočale prikazala novi doživljaj Osijeka

Na jučerašnjoj konferenciji za medije na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi pripremili su pravi tehnološki show dronovima

Da je Osijek idealan grad za razvoj vrhunske tehnologije oni su još jednom dokazali. Nakon tri godine od osnutka tvrtke, brojnih inovacija, pomicanja granica, rada na inteligentnim rješenjima i novim perspektivama svijeta oko nas, tvrtka Orqa sinoć je najavila preseljenje u IT park. Preseljenje koje donosi veći prostor, nova zapošljavanja i rad na novim inovacijama.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi pripremili su pravi tehnološki show dronovima te predstavili freestyle vožnju i drugačiji doživljaj Osijeka. IT predstavu upotpunili su gradonačelnik grada Osijeka Ivan Radić i njegov zamjenik Dragan Vulin te najavili nastavak suradnje s Gradom.

“Kada imate firmu iz svog grada, iz Osijeka koja napravi nešto najbolje na svijetu, to je uistinu nešto s čime se možemo pohvaliti i kao grad svuda promovirati”, rekao je gradonačelnik Ivan Radić te dodao kako se radi o tvrtci koja je krenula iz Poduzetničkog inkubatora u Osijeku odakle su rasli i razvijali se te danas imaju 50 zaposlenih kreativaca i inženjera koji su ponos cijelog grada. S rastom je došlo i vrijeme da se Orqa preseli u IT park te ostane u Osijeku, gradu koji će im i dalje biti partner. “Nova zgrada, novo mjesto, nova lokacija – ne želimo samo gledati vaš razvoj, nego želimo i sudjelovati u njemu”, zaključio je gradonačelnik. 

A da je Orqa šesti stanar nove IT zone, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

“Još su tri slobodne parcele i vjerujem da ćemo vrlo brzo i širiti IT zonu kako bismo zadovoljili potrebe. Važno je napomenuti da je od šest tvrtki pet osječkih, a jedna je zagrebačka što znači da smo u našu IT zonu počeli privlačiti i tvrtke izvan Osijeka te da smo prepoznati kao IT destinacija”, rekao je zamjenik gradonačelnika i zaključio da, “kada iz našeg Osijeka imamo tvrtku koja u svojoj kategoriji proizvodi nešto najbolje na svijetu, i tvrtku koja ima svoje urede i poslovnice u nekoliko “glavnih gradova svijeta”, onda to zaista nije mala stvar”.

Koliko je važna potpora grada u razvoju IT tvrtke pojasnio je glavni izvršni direktor Orqe Srđan Kovačević: “Zahvaljujem se predstavnicima Grada na njihovoj podršci nama, ali i drugim poduzetnicima tijekom rasta i razvoja. Orqa je dijete Osijeka i našu priču ne bi bilo moguće realizirati negdje drugdje. Onog trenutka kada smo kretali nije bilo takve infrastrukture i takvog programa potpore kao ove koju smo dobili u Osijeku. Rasli smo koristeći sve prednosti koje ova sredina pruža, od postavljanja osnovnih programaposlovnog prostora u BIOS-u, raznih programa potpore, ali i koristeći osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologijaFakultet elektrotehnike i računarstva kao sjajan izvor kadrova”, te nadodao kako se nada da će se suradnja Grada i poduzetnika u ICT-u nastaviti kako bi nastavili stvarali nove svjetske priče.

“Ponosni smo što je Grad osnovao poduzetnički IT park gdje možemo nastaviti sljedeću fazu razvoja”, rekao je glavni operativni direktor Orqe Tomislav Krolo. “IT park jedinstven je koncept poduzetničke zone namijenjen samo IT sektoru gdje ćemo dobiti sve što bismo mogli poželjeti – izvrsnu lokaciju, olakšice pri kupnji zemljišta, potpunu infrastrukturnu opremljenost i dobro okruženje gdje ćemo u susjedstvu imati tvrtke koje rade u komplementarnim sektorima pa zajedničkom sinergijom možemo napraviti dodatni iskorak”, zaključio je Tomislav Krolo te istaknuo da, “bez dvojbe možemo reći da će osječki IT park biti centar izvrsnosti, ne samo osječkog, nego i hrvatskog IT-a.”

Kako će izgledati nova zgrada imali su prilike vidjeti sudionici konferencije za medije u povodu potpisivanja ugovora između Orqe i Grada Osijeka.

“Ovom prilikom htio bih se zahvaliti našem mladom arhitektu Ivanu Jovanovcu koji je uložio trud, energiju i kreativnost u realizaciju ovog projekta. U zgradi će biti objedinjeni svi odjeli Orqe, od laboratorija za istraživanje i razvoj, preko radionice, proizvodnog pogona za montažu i skladišta, do administracije, uprave i prostora za neformalno druženje. Nova zgrada pružit će najvišu razinu funkcionalnosti svim Orqinim zaposlenicima i omogućiti im maksimalnu učinkovitost na radnom mjestu”, rekao je Tomislav Krolo.

A sudionicima je posebno zanimljiva bila noćna vožnja dronom i testiranje hvaljenih FPV.One naočala koje su imali priliku testirati i premijer Andrej Plenković zajedno sa svojim ministrima tijekom posjete povodom otvorenja 21. Osječkog ljeta kulture.

Mlada tvrtka koja inovativnim rješenjima osvaja Osijek, ali i svijet priključuje se samo dobrim vijestima iz Osijeka i Slavonije, te s puno rada, truda i znanja ostaju i promiču granice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari