građanski neposluh

Mali autobusni prijevoznici prosvjednom vožnjom blokirali kružni tok na Đakovštini

"Osjećamo se kao građani drugog reda u vlastitoj zemlji, jer smo diskriminirani i nemamo pristupa ili mogućnosti da dobijemo posao. Želimo pravo pristupa poslu"

Mali autobusni prijevoznici s područja Osječko-baranjske županije organizirali su danas prosvjednu vožnju na kružnom toku Đakoviština u Osijeku i to u vrijeme špice između 14 i 15 sati.

Ovaj njihov mirni građanski prosvjed izraz je građanskog neposluha zbog odluke Vlade od 23. travnja o ‘Uredbi o sklapanju ugovora o javnim uslugama i linijskom županijskom prijevozu’ i koja je stupila na snagu odmah.

picture

Priopćenje Udruge autubsnih prijevoznika Slavonije i Baranje prenosimo u cjelosti:

“Mi, mali autobusni prijevoznici s područja OBŽ, organiziramo danas mirni prosvjed kao izraz građanskog neposluha zbog sljedećeg:

RAZLOGA

Vlada RH je dana 23.04.2021.donijela UREDBU O SKLAPANJU UGOVORA O JAVNIM USLUGAMA U LINIJSKOM ŽUPANIJSKOM PRIJEVOZU (NN 43/2021), koja je stupila na snagu ODMAH.

Pozivajući se na Uredbu EZ br. 1370/2007 koja propisuje da postupak javne nabave mora biti:
A)POŠTENI JAVNI NATJEČAJ
B)BEZPRIVILEGIRANJA I POGODOVANJA, OMOGUĆEN PRISTUP SVIM ZAINTERESIRANIM
C)POSAO DOBIVA NAJPOVOLJNIJI (NAJJEFTINIJI) PRIJEVOZNIK

Suprotno Uredbi EZ, Vlada RH donosi Uredbu da se poslovi u vrijednosti više milijuna kuna i na rok od 10 godina, mogu sklopiti i NEPOSREDNOM NAGODBOM!!!!!

Ovim činom Vlada RH izravno pogoduje velikim autobusnim prijevoznicima, a većinom u stranom vlasništvu, koji na ovaj način dobivaju dugoročne poslove po cijeni koju oni odrede jer sami planiraju i određuju lokalne autobusne linije,uzimajući u obzir isključivo vlastiti interes.

REZULTAT

1)Vlada RH uvodi u natječaj institut STEČENOG PRAVA, kojeg nema nitko u EU, pa vraća male autobusne prijevoznike iz RH u 17. stoljeće, točnije u doba LUJA IV!
2)Cijena prijevoza određena na ovaj načinbit će NEOPRAVDANO VISOKA, a plaćaju je korisnice, dakle građani RH. Profit se na ovaj način odlijeva iz RH. Odgovorno tvrdimo da mali prijevoznici (UAPSB) mogu isti posao realizirati 25% jeftinije, a na jednako kvalitetan način, bez ikakvih poremećaja natržištu, od čega strahuju u županijama.
3)Uredba Vlade RH u potpunosti negira odluke svojih institucija, poput Agencije za tržišno natjecanje, koja je donijela mišljenje: ” da se svim poduzetnicima omogući pristup tržišnoj utakmici po NEDISKRIMINIRAJUĆIM uvjetima, uz poštivanje načela tržišnog poslovanja.”
4)Uredba Vlade RH je nemoralna, diskriminirajuća i protuzakonita, a institut NEPOSREDNE NAGODBE otvara mogućnost raznih “dogovora” na štetu građana –poreznih obveznika i gospodarstva RH. Potpuno je nebitno što bi cijeli posao bio daleko jeftiniji da se raspišePOŠTENI JAVNI NATJEČAJ!!!

KOJI SU CILJEVI UAPSB-a?

1)POŠTEN javni natječaj za područje OBŽ, uz omogućen pristup svim dionicima (obrti, mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici).
2)PRAVIČNA RASPODJELA poslova javne usluge za sve! Javna usluga je ogroman, višemilijunski posao koji može osigurati dugoročan opstanak budućih malih, srednjih i velikih koncesionara. Tražimo za male prijevoznike udio u javnim uslugama od minimalno 20%, uz pravo direktnog sudjelovanja u natječaju odnosno podjelu poslova na grupe.
3)Tražimo od Vlade RH da NEMA NEPOSREDNE NAGODBE te da iz Uredbe izbaci institut –NEPOSREDNA NAGODBA –jer to otvara put manipulaciji i korupciji, protiv čega se Vlada i bori, zar ne?
4)Tražimo od Vlade RH da BESPOVRATNA SREDSTVA iz paketa financijske pomoći EU-a za gospodarstvo RH odvoji već primljena sredstva za jednokratnu pomoć autobusnim prijevoznicima u RH. Na sličan način to je riješeno u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i dr. Jasno je da su namjenska sredstva u RH. Tko ih blokira i zašto??
5)Covid kriza je žestoko pogodila male autobusne prijevoznike, ne radimo više od 14 mjeseci, a i dalje plaćamo troškove osiguranja, registracije, taksa, održavanja, najma itd. Osjećamo se kao građani drugog reda uvlastitoj zemlji, jer smo diskriminirani i nemamo pristupa ili mogućnosti da dobijemo posao. Želimo pravo pristupa poslu!!

Svjesni smo činjenice da današnjim mirnim prosvjedom izazivamo problem svojim sugrađanima. Uvjeravamo vas da smo iscrpili sve oblike dogovora i rasprave jer se Vlada RH oglušuje o naše zahtjeve. Ovakva situacija se događa u RH u svim djelatnostima i nitko od malih ljudi nije siguran u budućnost. Već sutra možete biti u istoj situaciji, tako da vjerujemo da ćete PODRŽATI NAŠ PROSVJED.

Na kraju RH je domovina svih naših građana, pa je moramo urediti za život dostojan radnog čovjeka. U protivnom, pravac München, Dublin…

Članovi smo raznih stranaka ili smo nestranački opredijeljeni te ističemo da ovaj prosvjed NEMA POLITIČKU POZADINU.

Ukoliko se ova nakaradna Uredba ne promijeni nastavljamo s daljnjim aktivnostima, do ostvarenja pravičnih ciljeva. DRUGOG IZLAZA NEMAMO!” stoji u priopćenju.

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari