poznati chef sad kuha u bolnici

Kuhao je za Vatrene i brojne vrhunske restorane, a sad je postao glavni kuhar u osječkom KBC-u

Za bolnički štednjak u KBC-u Osijek želio je stati službeni kuhar Vatrenih

Evo i jedne lijepe priče iz bolnice. Kad je osječki KBC raspisao
natječaj za kuhara, dobili su kuvertu koja je uz CV imala hrpu
certifikata, nagrada i priznanja.

Iznenadilo ih je da za bolnički štednjak želi stati
Tomica Đukić, službeni kuhar hrvatske nogometne
reprezentacije. Čovjek koji je dosad kuhao za Luku Modrića i
Marija Mandžukića, chef koji je gostima Hotela Osijek pripremao
konfitirani file smuđa i listiće bifteka s tartufima odjednom
kuha 1200 obroka za pacijente osječke bolnice. Kaže, želi da oni
nakon otpuštanja iz bolnice kažu “E baš smo dobro jeli dok smo
ležali unutra”.   

“Jučer smo imali junetinu. Imali smo vrhunsko meso. Juneći but,
juneći fragendo, juneći lažni biftek. Sve je to jučer bilo na
meniju. Kuhano, rade se naravni umaci. Sa što manje nekakvih
dodataka. Znači sol, papar, maslinovo ulje. Idemo prema nekakvoj
mediteranskoj kuhinji”, rekao je Đukić.

Zvuči kao jelovnik iz najfinijih francuskih restorana, ali nije.
To je dnevni obrok za pacijente kliničkog bolničkog centra
Osijek. Odavno prepoznat u svijetu, chef Tomica, koji je radio u
vrhunskim restoranima, hotelima i “vatreni kuhar” nogometne
reprezentacije, prihvatio je izazov i počeo kuhati u bolnici.
Govori, želi promijeniti “krvnu sliku” bolničke kuhinje.

“To je krajnji cilj. Da ljudi kada odu iz bolnice da kažu da su
fantastično jeli u bolnici s obzirom na poteškoće koje imaju. Jer
gledajte, u bolnicu ne dolazi nitko tko je zdrav, jel tako”,
rekao je Đukić.

Ali i liječnicima te medicinskom osoblju, u ovim teškim
trenucima, želi dati pozitivnu “vitaminsku injekciju”.

“Da i ljudi koji rade, koji ih čuvaju, paze i trude se oko njih i
oni moraju biti zadovoljni. Znači i njima moramo dati jedan mali
podstrijeh, a hrana je čudo”, kazao je Đukić.

U bolnici govore, pacijente liječi znanost, medicina i farmacija,
ali nešto se mora pitati i gastronomiju. Tako to funkcionira i u
najboljim svjetskim bolnicama.

“Prva stvar, treba istaknuti da je hrana lijek. Sada će dobiti
jedan poseban šmek jer imati takvog vrsnog kuhara, chefa kao što
je to gospodin Đukić pa to, vjerujete mi, zaista se rijetke
bolnice u svijetu mogu pohvaliti time”, rekao je Domagoj
Dernjančević
, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC
Osijek.

Tomica ne radi sam. Cijeli tim stručnjaka i nutricionista
sastavljaju balansirane jelovnike. Zadatak nije lagan. Moraju se
uklopiti u proračun, a kupili su i nove strojeve.

Zdrav čovjek ima 1000 želja, bolestan samo jednu

“Cilj nam je da se ta hrana manje tretira. Termički da se ti
sastojci što više sačuvaju, da ostanu minerali i vitamini”,
rekla je nutricionistica KBC Osijek Josipa
Mađarić

Iz bolničke kuhinje, očekuje se čudo, baš kao i na svjetskom
prvenstvu.

“Tajna hrana za Covid je dobar imunitet, puno vitamina”, dodala
je Mađarić.

No i oni koji nemaju koronu, nadaju se da će im hrana pomoći pri
ozdravljenju. Tomica i ekipa će ih anketirati i po njihovu ukusu
prilagoditi jelovnike.

”Bitna je hrana u bolnici, normalno da je bitna kao i
sve. Kao i osoblje. Sve u biti je bitno. Nadam se da ću se
moći ustati iz stolice. Zato sam i tu došao, na noge što kažu”,
rekao je Josip Vić, pacijent KBC Osijek.

A chef o kojemu pišu najcjenjeniji svjetski portali i časopisi
drži se jednostavnog “recepta”.

“Ja vam to gledam iz perspektive, bih li ja to pojeo i je li
to ukusno i je li to dovoljno dobro da nekom poslužite. Znači ono
što vi sami ne bi sebi napravili ili pojeli, nemojte ni drugome
davati”, rekao je Đukić.

Poslovica kaže: “Zdrav čovjek ima 1000 želja. Bolestan samo
jednu.” A ta je da ozdravi. Uz toplu i ukusnu juhu, voljeli bi –
da se ta njihova želja – ispuni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari