presuda već sutra

Mladić u suzama molio oprost, obrana dio krivnje prebacuje na Bogdanovića

Davor Javorovic/PIXSELL

Započelo je suđenje 23-godišnjem Branislavu Smiljaniću koji je 21. prosinca svojim vozilom usmrtio osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića

Branislav Smiljanić je kobne večeri svojim vozilo bez vozačke dozvole udario glumca na pješačkom prijelazu nadomak njegovog stana, a onda se udaljio s mjesta nesreće ne pruživši prvu pomoć stradalom. Bogdanović je od zadobivenih ozljeda preminuo nekoliko dana kasnije u osječkom KBC, a vozač je odmah nakon nesreće priveden i vrijeme do suđenja proveo je u istražnom zatvoru.

Mladiću je danas započelo suđenje, a na početku je na pitanje sutkinje osjeća li se krivim, odgovorio potvrdno, a potom je i ispričao što se dogodilo:

“Bio sam kod zaručnice u Savskoj ulici, dogovorili smo se da idemo do kasina u Donjem gradu. Uzeo sam auto njezinog oca. U kasinu smo bili pola sata, nakon čega smo krenuli kući. Vozio sam brzinom oko 60 kilometara na sat. Bio je mrak, Aleksandar je bio u crnome. Kad sam ga udario, uplašio sam se, usporio sam i nastavio voziti. Skrenuo sam desno kod Eurodoma, pa u Zagrebačku ulicu, tu sam se zaustavio i shvatio što sam napravio”.

Kaže kako ga je vidio tek pred sam udarac i kako se kaje zbog toga što je upropastio život njegovoj supruzi i djeci. U suzama je zamolio za njihov oprost.

Potom je na mjesto za svjedoke sjela njegova zaručnica Magdalena Skroza koja je bila s njim u vozilu te večeri.

“Sve se odigralo jako brzo. U jednom je trenutku cijelo vjetrobransko staklo popucalo, mislila sam da je pala grana, ali je Branislav počeo histerizirati i govoriti da je lupio čovjeka”, kaže Skroza za koju policija nije smatrala kako je sudionik nesreće pa nije podignula kaznenu prijavu.

Bogdanovićeva supruga ponovila je što se događalo nakon toga, a nakon nje svjedočio je i sudski vještak koji kaže kako je u trenutku stupanja pješaka na kolnik prednji dio automobila je od mjesta naleta bio udaljen oko 21 metar.

“Mišljenja sam da je pješak najkasnije prije stupanja na obilježeni pješački prijelaz, okretom glave u lijevu stranu mogao uočiti automobil i odustati od prijelaza pješačkog prijelaza“, kaže vještak.

Tako je dio krivnje indirektno prebačen na samog pješaka na što je burno reagirala supruga preminulog rekavši kako se protivi olakotnim okolnostima jer Bogdanović zacijelo ne bi krenuo na cestu da nije procijenio da to može učini bez opasnosti.

Bez obzira na to, tužiteljstvo traži osuđujuću presudu jer je bez obzira na strah i paniku vozač morao stati i pružiti pomoć. Zanimljivo, sudski vještak je dodao i kako Smiljanić, s obzirom na težinu zadobivenih ozljeda, ne bi mogao pomoći Bogdanoviću i svjedeno bi došlo do smrtnog ishoda.

Obrana je u završnoj riječi još jednom ponovila kako se pješak prije stupanja na kolnik mora uvjeriti kako sigurno može preći cestu. Dodali su i kako su glavni uzroci nesreće loša reakcija vozača i brzina, a ne činjenica kako vozač nema vozačku dozvolu, jer i vozači s dozvolom voze prebrzo i mogu prouzročiti ovakvu nesreću.

Presuda se očekuje već sutra, a u svojoj završnoj riječi Smiljanić se još jednom rasplakao i zamolio za oprost Senu Krupić iako zna koliko joj je teško.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari