Iako imaju svoje proizvode, nedostaje im i otvorena, zelena tržnica koja je sada prazna
Osječka vanjska tržnica neće još dugo stajati zatvorena jer je
Stožer osigurao uvjete za otvaranje. No, neki
prodavači su se već snašli – uzgajaju povrće i voće na balkonima,
u dvorištu, ali i između stambenih zgrada.
Tin Kovačić provjerio je što se
sve uzgaja u tzv. “urbanim vrtovima” i koje mogućnosti takvi mali
komadići zemlje mogu ponuditi u ovakvim krizama.
Tik uz svoje gradsko naselje Jug 2 u Osijeku Milica
Galović ima nekoliko četvornih metara zemlje. Ovamo
dolazi svakoga dana obrađivati vrt kojim će nahraniti
obitelj, ali, govori, i razgibati se te biti na zraku.
I to poštujući sva pravila socijalne razdvojenosti jer
stolovi za odmor u vrtovima su prazni.
“Nema nikoga, tu i tamo i ako dođe netko, uvijek smo jedno od
drugoga dalje i čuvamo se, stvarno. Svi smo stariji tu, svi su
preko sedamdeset godina”, kaže Milica.
I Ladislav Kovač je u urbanom vrtu jer bez
mladog luka ne želi dočekati Uskrs.
“To i je za Uskrs, a ovo što sam sad zasadio je za najesen”,
govori Ladislav.
A bit će i ostaloga voća i povrća uzgojenog na prirodan i ekološki
način – u samom gradu. Susjed Franjo kaže: “Svaki je komadić
zemlje – bitan.”
“Na dva kvadrata možeš zasaditi 10 struka paprika, 10 struka
paradajza”, objasnio je Franjo Tolić.
Pa iako imaju svoje proizvode, nedostaje im i otvorena, zelena
tržnica koja je sada prazna. Ali se na nju postavlja ograda i
bit će
pod kontrolom epidemiologa. Stožer je
osigurao da će se i ona otvoriti i to u roku od 24 sata te šalju
poruku:
“OPG-ovima i ljudima koji će prodavati svoje proizvode i koji su
prodavali ovdje do izbijanja ove pandemije da se pripreme, i da
će se moći vratiti na svoje štandove i moći prodavati
svoje proizvode”, izjavio je župan osječko-baranjski Ivan
Anušić.
Bili oni s farme, ili iz malenoga vrta u samom gradu koji gleda
na stambene zgrade.