
Mesnice su pune mesa omiljenog za pripremu na sam Božić ili Novu godinu. I OPG-ovci zadovoljno trljaju ruke, jer kupci, kako kažu, vole domaće
Ovisno o običajima u kućanstvu, prasetina je na meniju nekome na Božić, dok je drugi pripremaju za Silvestovo i Novu godinu.
Kako god bilo, prodavači na osječkoj tržnici, ali i lokalni vlasnici OPG-ova pripremili su se za veliku potražnju koja je aktualna proteklih dana. Cijene su, kako smo primijetili niže nego prošlogodišnje, a razlikuju se po prodajnim mjestima.
Kilogram odojka stoji od 5,49 eura po kilogramu pa do šest eura, dok je cijena domaćeg odojka nešto viša i stoji 6,49 eura.
Od rolane prasetine do mljevenog mesa
U ponudi je i rolana prasetina čija je cijena za kilogram 7,49 eura. Kako nam kažu prodavači na tržnici, tražena je i svinjska lopatica, odnosno juneći but za jedno od omiljenih novogodišnjih jela – sarmu.

“Već sad kupuju mljeveno meso i vjerojatno zamrzavaju. Međutim, bit će je dovoljno“, kaže nam jedan od prodavača u zatvorenom dijelu glavne tržnice.
Inače, ima i onih koji će za Božić pripremiti janjetinu čija se cijena kreće oko 13 eura za kilogram.
Cijena za trećinu manja nego lani
Unatoč afričkoj svinjskoj kugi koja je ove godine poharala Slavoniju i Baranju i najavama poskupljenja mesa svinjetine, ona se nisu dogodila. Dapače, cijena odojka na osječkoj tržnici je ovog Božića za čak 33% manja nego što je to bila lani.
Domaće je – domaće
Kad su u pitanju obiteljska gospodarstva, cijene su niže. Kilogram prasetine je oko četiri eura. Kupci se najčešće odlučuju za cijelo prase, a što nam je potvrdila i Sandra Kaptein iz Kešinaca, vlasnica OPG-a.

“Primamo narudžbe dosta unaprijed i sad smo gotovo sve prodali, no imamo još prasetine u ponudi. Čak i uz ove slučajeve sa afričkom svinjskom kugom ljudi vole domaće i kupuju“, rekla nam je vlasnica Kaptein.

Ističe da su njezini prasci prošli sve veterinarske preglede i analize, što joj je i obveza. Sve je u redu, dodaje i vjeruje da i njezina “konkurencija“ u ovo vrijeme ima pune ruke posla.

Uredne veterinarske potvrde
“Radimo 11 godina i nikada nismo imali problema. Uglavnom, vidimo da su ljudi naučili na provjereno i domaće, iako ne sumnjam da su i mesnice pune kupaca“, zaključuje naša sugovornica.
Savjetuje također da se vodi računa i prasetina soli samo dan, eventualno dva prije nego se peče. Ranije soljenje kako bi meso duže bilo u hladnjaku, iskustveno će reći, nije preporučljivo.



