
“Ove je godine malo teže, jer nema tate i navikavam se“, iskreno će za SiB.hr najpoznatiji osječki kestenjar Mirsad Selmani
Tjedan dana prije nego je službeno krenula prodaja kestenja na više lokacija u gradu, ovaj Osječanima omiljen jestivi plod već je zamirisao na ulicama Osijeka.
S radom je tako jučer započeo i najpoznatiji osječki kestenjar Mirsad Selmani čija obitelj gotovo sedam desetljeća prodaje plodine na istome mjestu.
Ne čudi stoga da je i jučer bio poveći red pred njegovom kestenjarom, a osim što je uvijek riječ o prvoklasnom kestenu, kupce je obradovala činjenica da se cijena nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu.
Tako pola litre stoji 3.50 eura, a litra sedam, no kupaca, kaže Selmani, bilo je već nakon paljenja prvih kestena.
“Ove je godine malo teže, jer nema tate i navikavam se“, iskreno će za SiB.hr Selmani, dodajući da su stoga nešto veće gužve, no strpljivi kupci, ističe, imaju razumijevanja.

Kod njega, reći će u šali, nema inflacije i unatoč tome što je roba poskupjela, cijenu kestenja nije želio dizati.
“Roba jej dobra i nadam se da ću je prodavati kao i inače, cijeli listopad i u studenome. Bitno da je startala sezona i ako bude kao prvi dan, bit će odlično“, ocijenio je Selmani.
I ostali kestenjari u gradu polako pale svoje peći, a ove godine, prema Natječaju, raspoređeni su na brojnim lokacijama. Mjesta gdje ćete pronaći kestenjare su: Šetalište kardinala Franje Šepera kod spomenika Picassa, Šetalište kardinala Franje Šepera kod pješačkog mosta, ugao Bosutska ulica i Vinkovačka cesta (jugozapadna strana prema trgovini), Sjenjak (plato na istočnoj strani Robne kuće Sjenjak/IPK).
Također, “mirisne” lokacije u sljedećim danima su i Ulica kralja Petra Svačića (kod tržnice uz biciklističku stazu), Trg bana Josipa Jelačića (kod tramvajske postaje sa sjeverne strane), ugao Ulica J. Huttlera i Trg bana Josipa Jelačića (jugoistočna strana), Ulica Matije Gupca ispred kućnog broja 59a (okretište tramvaja), ugao Ulica Josipa Jurija Strossmayera i Ljudevita Posavskog, Višnjevac, Ulica bana Josipa Jelačića (kod trgovine).

Ne nedostaje kestenja niti na osječkoj tržnici. Cijena je, razumljivo, povoljnija nego već pečenoga kestenja. Kilogram na glavnoj tržnici stoji četiri eura, a prodavači kažu da se uglavnom dobro prodaju.
Stoga, neovisno o tome volite li sami pripremiti kestenje kod kuće ili park zaprljati ruke trljajući crnu izgorjelu ljusku, ovo je vrijeme da se izdovoljite u mirisnoj deliciji za koju interes ne jenjava desetljećima.


