
“Treba uzeti jetru i krv kao uzorak i na taj način bi svi bili zadovoljni. Zašto se od divlje svinje uzimaju uzorci, a od domaćih ne“, pita se jedan vlasnik OPG-a
Hladno vrijeme neminovno u Slavoniji podsjeća na vrijeme kolinja koje je, sudeći prema aktualnoj situaciji s afričkom svinjskom kugom, za mnoge neizvjesno. Ta činjenica za sobom povlači i nestašice pa smo tako na osječkoj tržnici uočili neuobičajen nedostatak ne samo suhomesnatih proizvoda, već i mnogima omiljenih čvaraka.
Naime, uobičajene ponude na zapadnome dijelu tržnice i to četvrtkom kad je broj kupaca uglavnom zadovoljavajuć, nema. Zatekli smo prazne stolove, ondje gdje se godinama prodaju suhomesnati proizvodi, baš kao i na početku klupa u zatvorenome dijelu tržnice.
Konkretno, jučer smo čvarke mogli pronaći tek u mesnici i cijena im je 19,99 eura za kilogram, odnosno šest eura za 300 grama.
Od prodavača smo također čuli da nerijetko, ali samo u ranim jutarnjim satima dođe i stariji prodavač koji u unutarnjem dijelu tržnice prodaje čvarke za 2,5 eura pakiranih u posudu od 250 grama.
A godinama na tržnicu dolazi i Viktor Bencze iz Mađarske koji pak nema problema s prodajom. Uglavnom je na tržnici tijekom vikenda i kaže kako niti na granici ne prave problem kad svoje proizvode donosi u prodaju.

“Planuli” i najskuplji čvarci
“Čvarci mi nemaju jednaku cijenu, jer sve ovisi o tome koja je svinja u pitanju. Uglavnom prodajem svoje dimljene proizvode, a ne strahujem od controle, jer imam “papire“ za sve što prodajem“, kaže nam ovaj dugogodišnji, mnogim kupcima na tržnici dobro poznat prodavač.
Kad su u pitanju čvarci, trenutno je i u oglasima smanjena ponuda. Naime, nekolicina prodavača kaže da su ovogodišnje zalihe prodane, a hoće li biti novih ne znaju.
“Sve smo čvarke prodali i cijena im je bila 13 eura za kilogram. Mi godinama radimo, imamo uhodan pogon, a kad prođe ciklus sušenja slanine, nadamo se da ćemo ponovo, pod posebnim uvjetima biti kolinja“, ispričao nam je Slađan Novosel iz Belišća, dugogodišnji vlasnik OPG-a.

Divlja svinja na pregled, domaća ne
I on, kao i ostali proizvođači suhomesnatih proizvoda smatraju da nikome ne odgovara ova situacija. Tako smo od vlasnika OPG-a iz jednog malog mjesta u Slavoniji (poželio je ostati anoniman, nap.a.) doznali da bi bilo nabolje kad bi se domaće svinje pregledavale baš kao što je to slučaj s pregledima divljih svinja.
“Treba uzeti jetru i krv kao uzorak i na taj način bi svi bili zadovoljni. Zašto se od divlje svinje uzimaju uzorci, a od domaćih ne“, pita se ovaj dugogodišnji proizvođač suhomesnatih proizvoda.
Inače, kad su u pitanju cijene suhomesnatih proizvoda, one doista “lete“ u nebo. Tako smo u jednome oglasu uočili cijenu svinjske plećke po 25 eura, dok je šunka skuplja još za pet.
Suhomesnato kao “suho zlato”
U drugom pak oglasu proizvođač nudi kulen po 40, kulenovu seku za 30, a kobasicu za 20 eura po kilogramu, koliko stoji i kilogram slanine. Čvarci u kutiji, kako je navedeno, prodaju se za pet eura, no unatoč pozivu, vlasnik OPG-a nije se javio na telefon pa nije poznata količina kutije.

Kako bilo, listopad je tek na početku, a dobro je poznato da je studeni oduvijek bio mjesec kolinja, slavonske tradicije koje bi iznjedrile prave slavonske delikatese. Kako će biti ove godine, ostaje vidjeti, baš kao i kupovati po ponuđenim cijenama. Nema nam druge!


