Za svakog ponešto

Šljive, grožđe, breskve… Evo što se najviše traži na osječkoj tržnici i po kojim cijenama

Marija Mihelić/SiB.hr

Najviše idu šljive, jer im je sezona. Osobno sam mišljenja da je najbolja sorta “valjevka“, jer ima lijepu boju mesa i sve što treba za džem. Kupci uzimaju i “čačanke“ te “stenly“ sortu“, priča nam prodavačica iz OPG-a Jakobović

Crvena i tamnoljubičasta boja prevladavaju posljednjih dana na tržnici. Ne čudi, jer je vrijeme pripreme zimnice, kako ajvara i pečene paprike, tako i džemova i pekmeza.

Cijene šljiva, baš kao i sorte različite su. Tako se mogu pronaći šljive po euro i pol, ali i za dva pa čak i dva i pol eura za kilogram.

“Generalno najviše idu šljive, jer im je sezona. Osobno sam mišljenja da je najbolja sorta “valjevka“, jer ima lijepu boju mesa i sve što treba za džem. Kupci uzimaju i “čačanke“ te “stenly“ sortu“, priča nam prodavačica iz OPG-a Jakobović.

Posljednje sorte nektarina i breskvi

Pa iako se kupuje isključivo za konzumaciju, grožđe raznih vrsta također je vrlo traženo. Kilogram se općenito prodaje po tri eura, bilo da je riječ o crnome ili bijelom grožđu.

Marija Mihelić/SiB.hr

U ponudi su također i vrlo tražene breskve i nektarine, čija je cijena uglavnom također tri kune za kilogram. Za ljubitelje jabuka stiže lijepa vijest – prve “gala” jabuke stigle su na osječku tržnicu.

“Jako puno ljudi kupuje breskve za džemove, ali i kruške. Inače, još uvijek ima jedna sorta breskve koja se mora brati, a posljednja sorta nektarina došla je na red. Drago mi je što običaj pripremanja domaće zimnice nije nestao“, rekla nam je prodavačica Borbaš koja u ponudi ima i kruške i to po dva eura za kilogram. Na jednome mjestu vidjeli smo i dvostruko skuplju.

Marija Mihelić/SiB.hr

Gajba jeftinija za pola eura

S druge strane, velika je i ponuda rajčice koju kupci uglavnom kupuju osim za konzumaciju, također i za pripremu domaće rajčice. Moguće ju je pronaći i za euro po kilogram, za razliku od tzv. roga paprika koje se prodaju po tri eura za kilogram, odnosno u slučaju kupnje cijele gajbe cijena se spušta za pola eura.

Od ostale ponude tu je kukuruz šećerac, a klip stoji 0,80 do 0,90 eura. Patlidžan stoji dva eura za kilogram, kolika je i cijena obične paprike babure, kao i tzv. “paradajz-paprike“.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest