popularizacija stem područja

Roboti, kemijski pokusi, virtualna stvarnost… sve to stiglo je na Tehnicoolum u Gospodarskom centru

Grad Osijek

Ovdje su otvorena vrata za sve one koje zanima zajednica tehničke kulture, robotika, elektrotehnika, ali isto tako i modeliranje

Tehnicoolum, sajam za djecu i mlade, po šesti put se održava u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije. Ovaj sajam organizira se s ciljem podizanja interesa za tehničku kulturu i STEM područje kod djece i mladih, a sve u svrhu izbora zanimanja iz područja tehničkih znanosti, elektronike i elektrotehnike, robotike, informatike te savladavanje vještina korištenja suvremenih tehnoloških rješenja u digitalnom okruženju. Sajam organizira Gospodarski centar uz Osječko-baranjsku županiju, Zajednicu tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednicu tehničke kulture Grada Osijeka, pod sponzorstvom Grada Osijeka.

Uime Grada Osijeka, Tehnicoolumu je nazočila zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

“Drago nam je da smo mi kao Grad Osijek sponzor upravo ovog sajma, obzirom da na ovaj način zajedno radimo na popularizaciji STEM područja na području, ne samo našega grada, nego i u Osječko-baranjskoj županiji. Čestitam našem Gospodarskom centru i Zajednicama tehničkih kultura Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka na organizaciji i ovako lijepom događaju koji je namijenjen našim najmlađim generacijama kako bi svu našu djecu upoznali sa zanimanjima, ne samo budućnosti, nego i sadašnjosti, kako bi ih usmjerili na razvoj i poticanje STEM zanimanja, što zapravo generira naš daljnji gospodarski razvitak i stvaranje bolje konkurentnosti naših mladih generacija na tržištu. Ono što Grad Osijek radi za STEM područja je stipendiranje naših studenata koje se, 50 postotnom slučaju, odnosi upravo na STEM.“, rekla je zamjenica Crnković.

“Ovdje su otvorena vrata za sve one koje zanima zajednica tehničke kulture, robotika, elektrotehnika, ali isto tako i modeliranje, kao i brojne druge zanimljivosti koje su ovdje prezentirane. Nama je izuzetno važna izvrsnost, ali isto tako i razvijanje STEM područja. Posebno želimo naglasiti da u tom dijelu želimo nagrađivati i talentiranu djecu. No, ono što je nam je najvažnije je da oni svoje talente prepoznaju i onda ih nakon toga uspješno razvijaju“, naglasio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Antun Šikić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, izjavio je da Zajednica ove godine sudjeluje s 12 radionica, a od toga je 10 radionica na kojima će djeca izrađivati predmete od drveta, plastike i recikliranog materijala.

Tajnica Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije Vinka Damjanović rekla je kako će njihova Zajednica predstaviti svoj rad s 5 radionica iz STEM područja: 3D modeliranje i printanje, 3D olovke, mBot robotika, izrada svjetlećih bedževa te, vrlo popularni, Nogobot.

“Ove godine očekuje nas preko 30 edukativnih radionica koje organiziraju Zajednice tehničke kulture i koje će djeci na zanimljiv i edukativan način pokušati približiti tehničko područje i znanost STEM područja. Sajam se organizira 25. i 26. listopada, otvoren je od 10 do 18 sati. Ono što je tu bitno istaknuti da osim Zajednica tehničke kulture sudjeluju srednje škole, fakulteti te poduzetnici iz tog područja.“, zaključila je direktorica Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije Ivana Rešetar.

Sami sajam otvoren je u petak do 18 sati, te u subotu od 10 do 18 sati, a cjelokupni raspored radionica pogledajte OVDJE.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest