spajanje gornjeg i donjeg grada

Ideja za gradnju promenade seže u doba Austro-ugarske, a ove subote povijesni je dan za Gornji i Donji grad

Ivica Benić/SiB.hr

Promenada između Donjeg i Gornjeg grada otvara se ove subote u 11 sati

Izgradnja osječke promenade, već godinama najljepše šetnice uz rijeku u Hrvatskoj, počela je još 1967. godine, a ove subote povijesni je dan u Osijeku.

Rijeka Drava slovi kao žila kucavica grada, a neki od njezinih najprepoznatljivijih simbola poput pješačkog mosta ili Tvrđe smjestili su se upravo uz samu desnu obalu. Sutra će se pak po prvi put u povijesti uz rijeku šetnicom spojiti Gornji i Donji grad.

Projekt uređenja Promenade puno je pak više od proširenja i dotjerivanja najljepše europske šetnice uz riječni tok.

“Ovim projektom se Drava unutar longitudinalnog Osijeka, afirmira kao temeljni kompozicijski i integracijski element na tragu one vizije koju više od dva stoljeća provode gradski oci najvećeg grada na hrvatskome istoku. Konačno započinjanje radova na najzahtjevnijoj dionici kod Stare luke Tranzit, omogućit će spajanje uređene obale između Gornjeg i Donjeg grada s neprekidnim koridorom šetnice i biciklističke staze u dužini od 6 kilometara, što i u europskim okvirima predstavlja iznimnu infrastrukturnu vrijednost samosvjesnog urbaniteta”, rečeno je prilikom početka gradnje poddionice neposredno uz osječki KBC.

Sami projekt započeo je sad već daleke 2019. godine u nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a zaokružena je time vizija nastalu prije 233 godine carskom Odlukom Josipa II. o ujedinjenju Tvrđe, Gornjega i Donjega grada u jedinstvenu gradsku cjelinu. Djelo započeto 2. prosinca 1786. u mandatu prvog osječkoga gradonačelnika Franje Blažića, nastavljeno je pripojenjem Novoga grada i Retfale, povezivanjem istočnog sa zapadnim dijelom Osijeka južnom zaobilaznicom, razgranatom mrežom biciklističkih staza i današnjim povezivanjem Grada na Dravi šetnicom uz rijeku.

Sama obaloutvrda kroz Osijek nastala je i kao posljedica velikih poplava početkom 19. stoljeća, 1925. i 1965. godine, a sama težnja grada za šetnicom uz rijeku seže još u 18. stoljeće kad su se postavljali drveni piloni koji su trebali spriječiti urušavanje obale koje je stvaralo velike probleme kako u Gornjem tako i u Donjem gradu. Tako je još za vrijeme Austro-ugarske formiran odbor kojeg su činili gradski mjernik Aleksander Lužinki, Josip Veichinger, Marko Aksentijević, Mile Tačković, Ignatz Florschütz, Josip Krizmanić i Franjo Wagner stariji koji su još 1867. imali zadatak utvrditi stanje i dati prijedloge za daljnje korake u gradnji promenade. Prije svega trebalo je osigurati put uz rijeku pa je obavljeno izvlaštenje svih vlasnika na trasi. Upravo to izvlaštenje dugo godina je bilo jedan kamen spoticanja u gradnji spoja Gornjeg i Donjeg grada budući je dio uz samu rijeku bio u vlasništu Luke Tranzit.

Sami izgled promenade kroz godine se mijenjao pa je tako umjesto drvoreda platana uz samu šetnicu posađen drvored lipa sve od spomenika Pabla Picassa do Tvrđe. Također, uz samu šetnicu u moderno doba građani Osijeka dobili su i trim te biciklističku stazu što je smanjilo gužvu na dijelu kod pješačkog mosta i to posebice tijekom vikenda.

Osijek realizacijom ovoga projekta postaje mjesto visoke sigurnosti i komfora, kvalitetnog obrazovanja i raznolikih društvenih sadržaja. Grad na Dravi je nesumnjivo postao ono što kazuje grčka riječ mētrópolis (majka i grad), zbog kolopleta komplementarnih projekata, što tvore cjelinu tkiva kulturnog, socijaliziranog i organiziranog života majke-grada.

Slijedeći je pak korak nastavak gradnje promenade prema istoku grada sve do Višnjevca, a što je bilo upitno zbog staništa plavog leptira. Time bi Osijek dobio šetnicu koja će svojom dužinom biti uistinu zapanjujuća i rame uz rame onoj londonskoj na rijeci Temzi.

Podsjetimo još jednom kako će sama šetnica biti otvorena ove subote u 11 sati u prisustvu gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrom obrane Ivanom Anušićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Matom Lukićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem . Naravno, na šetnju između Gornjeg i Donjeg grada pozvani su i svi građani Osijeka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest