svečanost

Zahvalnice i priznanja za darovanu krv primilo 104 Osječana i 16 Osječanki

OBŽ

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako su darivatelji krvi najveći humanitarci grada Osijeka

Svake godine 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj, a tim povodom Gradsko društvo Crvenog križa Osijek organiziralo je u srijedu 23. listopada 2024. godine u Nadbiskupskom vikarijatu, svečanost podjele zahvalnica i priznanja za višestruke dobrovoljne davatelje krvi na području svoga djelovanja.

Uz višestruke davatelje i dobitnike priznanja, nazočili su joj ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Goran Latković, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zamjenik župana Josip Miletić te drugi uvaženi gosti.

“Koristim ovu priliku za čestitati i zahvaliti svim dobrovoljnim darivateljima krvi na iznimnoj humanosti koju pokazuju svih ovih godina. Brojni od njih su krv darovali više od 100 puta, što je za svaku pohvalu, a veseli i činjenica da se na darivanje odlučuje i sve više mladih. Vidljivo je to i na nacionalnoj razini, gdje su naše županijsko i gradsko društvo među vodećima u Hrvatskoj, a uvjeren sam da slični rezultati neće izostati ni u godinama pred nama”, kazao je Miletić te se zahvalio Crvenom križu i Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek na nesebičnom angažmanu u prikupljanju ove vrijedne tekućine.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako su darivatelji krvi najveći humanitarci grada Osijeka.

“Znamo da je krv živi organizam koji se ne može proizvesti, on se jedino može darovati, tako da i Grad Osijek izražava svoju zahvalnost svakome pojedincu. Također, našem Gradskom društvu Crvenog križa Osijek stojimo uvijek na raspolaganju kao partner u svim njihovim aktivnostima”, poručila je Crnković.

“Ponosni smo na rezultate koje ostvarujemo, naime, već drugu godinu za redom naše područje djelovanja je drugo u Republici Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi na broj od 100 stanovnika, a naša županija Osječko-baranjska je prva od svih županija u Hrvatskoj. No, nisu važni samo rezultati, važno je da niti jedna operacija nije trebala biti odgođena, da su zaista svi životi koji su trebali biti spašeni s krvi i krvnim pripravcima tijekom protekle i ove godine i bili spašeni”, rekla je Hećimović.

Priznanja je ove godine primilo 12 žena za 35 puta darovanu krv, tri žene za 55 puta darovanu krv i jedna za 75 puta darovanu krv. Za 50 puta darovanu krv priznanje je primilo 65 muškaraca, za 75 puta darovanu krv 20 muškaraca i za 100 puta darovanu krv 11 muškaraca. Za izvanredan uspjeh za 125 davanja krvi zahvalnice je primilo 6 muškaraca, za 150 puta danu krv jedan muškarac i za 175 puta danu krv također jedan muškarac. Obiteljsku zahvalnicu primila je jedna obitelji. Završnu zahvalnicu primilo je 9 muškaraca.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest