prometni bih brother

Uz fiksne, na ulice Osijeka stigla i mobilna kamera: “Nadziremo sav promet u mirovanju”

Kamere snimaju sav promet u mirovanju, a nakon obrade kazne se šalju na kućne adrese

Vozači u Osijeku – oprez! Gradskim ulicama vozi se i mobilna kamera koja uz sedam fiksnih kamera snima prometne prekršaje. Njome upravlja prometno redarstvo Grada Osijeka, a u fokusu su joj nepropisna zaustavljanja i parkiranja.

Kamera snima po svim vremenskim uvjetima, 24 sata te brzo i precizno snima prekršitelje i šalje njihove snimke u sustav.

Kazne za te prekršaje su od 30 do 150 eura. U gradskoj upravi poručuju da primarni cilj nije punjenje gradskog proračuna, nego uvođenje prometnog reda, te da je sedam aktivnih fiksnih kamera pokazalo dobre rezultate pa su se odlučili nabaviti i mobilnu.

Prometni redari kažu kako im kamere pomažu da brže obiđu ulice, ali i u komunikaciji s vozačima zatečenim u prekršaju. A s ljudima i novom kamerom ima već i anegdota.

S mjesta gdje se nadzire osječki promet, javio se RTL-ov reporter Bojan Uranjek i razgovarao s pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka Danijelom Slobođancem.

Kakvo je Vaše iskustvo i kako se pokazuju ove kamere?

Kamere su za sada jako dobre, sustav radi besprijekorno. Veliki broj lokacija nadziremo fiksnim kamerama, a sada i mobilnom kamerom veliki dio grada. Dobar dio grada smo mapirali za automatski mode i tako pokrivamo one kritične lokacije.

Kako funkcionira? Kamera je na automobilu, a komunalno-prometni redar vozi automobil?

Tako je, on prolazi ulicama za koje smo detektirali da su kritične i te lokacije nadzire. A fotografije snimljene mobilnom kamerom stižu u nadzorni centar gdje se obrađuju. Naš kolega Mateo radi na njihovoj obradi, pregledava svaku snimku i po kojem prekršaju će kazna biti napisana. Kazna ide dalje prema počinitelju prekršaja.

Kamere su na ulicama. One za sada pokrivaju promet u mirovanju?

Tako je. Bavimo se isključivo prometom u mirovanju. Riječ je o prometnim prekršajima kada vozači automobile ostave na neprimjerenim mjestima i taj dio posla obavljamo na moderan način, kako smo najavili prije nekoliko mjeseci.

Kakve su predviđene kazne?

Raspon kazni je od 30 eura do 150 eura. Ako je takva kazna plaćena u roku od tri dana, ona je manja za 50 posto.

Na ovaj način je olakšan posao prometnim redarima jer brže obiđu svoj teren, a i nema onog neugodnog kontakta s prekršiteljima?

Tako je. Bude često situacija gdje građani nezadovoljni na neprimjeren način se obraćaju redarima. Sada to nije više slučaj. Oni obave svoj posao, na miru odu. A kasnije građani mogu doći napraviti uvid u svoj prekršaj, pogledati što se dogodilo i kasnije se nastavlja procedura.

Mogu proći i malo povoljnije ako priznaju i plate prekršaj odmah?

Tako je, 50 posto je manja cijena ako se plati u roku od tri dana.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest