U Gospodarskom centru

Demografska revitalizacija Slavonije i Baranje: Znanstveni sabor donio ključne smjernice za budućnost regije

PR

Osim znanstvenika, na Saboru su sudjelovali i gospodarstvenici koji su raspravljali o ključnim izazovima poput zelene tranzicije i umjetne inteligencije

Demografska revitalizacija Slavonije i Baranje bila je glavna tema Znanstvenoga sabora održanoga jučer i danas u Gospodarskom centru u Osijeku. Organizator Sabora bio je Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Osijeku, u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera i pod pokroviteljstvom Vlade RH, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Inicijativu za oživljavanje ove platforme pokrenula je 2023. godine doc. dr. sc. Martina Harc, upraviteljica Zavoda HAZU u Osijeku.

Na otvorenju su se sudionicima obratili predstavnici znanosti te lokalne i regionalne uprave, kao i gospodarstvenici, naglašavajući važnost demografske revitalizacije za budućnost regije. Akademkinja Mirna Šitum upozorila je pritom na poražavajuće demografske trendove u Hrvatskoj, istaknuvši kako znanost može pridonijeti promjeni tih trendova. Demograf prof. dr. sc. Marin Strmota dodao je kako je nužno razvijati specifične populacijske politike prilagođene regionalnim potrebama.

Prof. Strmota naglasio je dalje važnost stambene politike, radnih mjesta i migracijske politike u revitalizaciji Slavonije, a ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić istaknuo je potrebu sinergije lokalne, regionalne i državne vlasti za postizanje konkretnih rezultata. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić pohvalio je dosadašnje gospodarske rezultate, uključujući rekordnu zaposlenost u gradu te naglašavajući važnost ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje.

PR

Osim znanstvenika, na Saboru su sudjelovali i gospodarstvenici koji su raspravljali o ključnim izazovima poput zelene tranzicije i umjetne inteligencije. Drugi dan Sabora bio je posvećen prezentaciji sažetaka i ključnih poruka radova 209 autora iz različitih institucija.

Zaključci sa Sabora trebali bi poslužiti kao temelj za buduće mjere koje će se provoditi na regionalnoj i nacionalnoj razini.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest