ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA

Mjesec dana nakon što mu je određen istražni zatvor, osječki ginekolog pušten je na slobodu

Dubravka Petrić/PIXSELL

Liječnik je u međuvremenu dobio otkaz u osječkom KBC nakon velikog pritiska javnosti

Kako nam je potvrdio Ivan Barna, glasnogovornik i zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Osijeku, Županijski sud u Osijeku donio je rješenje o ukidanju istražnog zatvora Zlatku Topolovcu, ginekologu optuženom za bludne radnje nad pacijenticama, jer su prestali postojati razlozi zbog kojih mu je istražni zatvor određen.

“Naime, tijekom dosadašnjeg postupka Općinsko državno odvjetništvu u Osijeku ispitalo je svjedoke u odnosu na koje je postojala opasnost od utjecaja. Nadalje, predmetni okrivljenik prestao je biti zaposlenik Kliničkog bolničkog centra Osijek i Medicinskog fakulteta Osijek, isti je ispisan iz Imenika liječnika Hrvatske liječničke komore te mu je ukinuta licenca za obavljanje poslova liječnika. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku nastavlja s provođenjem istraživanja i provođenjem potrebnih dokaznih radnji radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke“, stoji u odgovoru.

Može raditi, ali ne u struci

Podsjetimo, sredinom rujna Zlatko Topolovec, 64-godišnji, sad već bivši ginekolog Kliničkog bolničkog centra Osijek koji je već nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice, bio je uhićen i smješten u istražni zatvor zbog sumnje da je 9. rujna počinio bludne radnje nad pacijenticom. Incident se navodno dogodio tijekom pregleda u KBC-u Osijek oko 16,30 sati, kako je naveo Index.

Nakon najnovije odluke, upitno je kakva je sad perspektiva ovog osječkog bivšeg ginekologa. I kako doznajemo, sad ostaje vidjeti koje će se radnje još provoditi i ima li potrebe za, primjerice, nalazima vještačenja i sl.

“Ono što je izvjesno jest da se čeka odluka hoće li Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podizati optužnicu ili ne. Ukoliko bude podignuta, slijedi kazneni postupak gdje će se odlučivati o krivnji. Dakle, sve je na Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku i odluci hoće li se podignuti optužnica ili odbaciti kaznena prijava“ rekao nam je jedan odvjetnik iz Slavonije.

Kad je u pitanju eventualno zaposlenje, s obzirom na otkaz i ukinutu licencu Zlatku Topolovcu, on u struci ne može raditi. No, naš sugovornik kaže da mu nitko ne može zabraniti rad na nekom drugome mjestu. Ono što je otegotno jest činjenica da većina poslodavaca traži uvjerenje prema kojemu se protiv potencijalnog zaposlenika ne vodi kazneni postupak.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest