Projektom E-mobilnost

Grad Osijek sutra nagrađuje građane sa 100 besplatnih minuta vožnje biciklom

Dubravka Petric/PIXSELL

Projekt E-mobilnost Grada Osijeka nije se zaustavio na nabavi bicikala, već je osigurao i naprednu programsku podršku te jedno električno vozilo s prikolicom za redistribuciju bicikala

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira Dane otvorenih vrata EU projekata od 5. do 20. listopada. Grad Osijek tom će prigodom predstaviti projekt E-mobilnost Grada Osijeka kojime je uspostavljen sustav dijeljenih bicikala. Ovaj sustav uključuje 175 bicikala, od kojih je 50 električnih te 25 samoposlužnih stanica. Također, uspostavljen je sustav nadzora i upravljanja prometnim sustavima.

U sklopu ove manifestacije sutra, 17. listopada od 7 do 19 sati, svi korisnici, postojeći i novi, imat će priliku koristiti besplatne vožnje u trajanju od 100 minuta za cijeli dan. Za aktivaciju besplatnih vožnji potrebno je unijeti promo kod EUOSIJEK24 u aplikaciju NextBike dostupnu na Google Play i Apple Storeu. Kod se unosi putem opcije “Dodaj promo kod” u aplikaciji.

Projekt E-mobilnost Grada Osijeka nije se zaustavio na nabavi bicikala, već je osigurao i naprednu programsku podršku te jedno električno vozilo s prikolicom za redistribuciju bicikala. Postavljeno je 13 samoposlužnih stanica sa sunčanim elektranama snage 3 kW koje zajedno proizvode 39 kW električne energije iz obnovljivih izvora.

Za poboljšanje nadzora i upravljanja javnim prijevozom bit će uspostavljen Nadzorni operativni centar (NOC). Sustav nadzora uključuje 38 kamera za praćenje biciklističkih stanica, pet PTZ kamera za nadzor prometa na glavnim križanjima te pet meteoroloških stanica za mjerenje kvalitete okoliša. Projekt vrijedan 1.219.645,63 eura završen je krajem 2022. godine, uz 92,5 % bespovratnih sredstava.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest