HUMANITARNI KONCERT

Benjamin, devetogodišnji violinist iz Višnjevca treba pomoć uklanjanja tumora na ruci

Privatna arhiva

Benjamin je svestrani dječak koji treba vašu velikodušnu pomoć

I danas je devetogodišnji Benjamin Tyler Lokner, učenik trećeg razreda Osnovne škole Višnjevac otišao na probu u Glazbenu školu Franje Kuhača, baš kao što to čini posljednje dvije godine. S violinom u futroli na leđima uputio se sam na autobus iz Višnjevca do Tvrđe i to ne bi bilo ništa čudno da Benjamin ne boluje od metafizealne displazije – genetske bolesti koja mu je uzrokovala tumor između kostiju lijeve ruke.

Metafizealna displazija

Unatoč činjenici da ruka s kojom drži violinu i prebire po žicama nije u funkciji i teško ili gotovo nikako okreće zapešće, Benjamin ne posustaje i traži pomoć dobrih ljudi za odlazak na operaciju u Specijalnu bolnicu „Akromion“ u Zagrebu koja stoji 2883,38 eura!

“Metafizealnu displaziju Benjamin ima od rođenja, no posljednjih godinu dana taj, srećom benigni tumor, narastao je točno na mjestu gdje treba okrenuti ruku da bi pravilno držao violinu. Kako je ne može okrenuti, doslovno se mora pognuti kako bi dohvatio žice”, priča majka Marijana, inače umjetnica, koja je nedavno organizirala prodajnu izložbu slika u istu svrhu. Dodaje kako bolest uzrokuje nedostatak jednog proteina uslijed čega su njegove kosti drukčije strukturirane te stvaraju tumore na raznim mjestima. Srećom, ne smetaju mu u svakodnevnom životu, izuzev ovoga na ruci koji bi mu, ako se ne ukloni, mogao zauvijek uništiti snove.

Strast i prema šahu

A da su njegovi snovi upravo violina, pojasnio nam je sam Benjamin, učenik 3. c razreda kojemu, kako nam je rekao, glazbeni ipak nije najomiljeniji predmet. Voli informatiku i tjelesni i to posebice kad je lijepo vrijeme pa se izvodi na otvorenome, a omiljena igra mu je graničar. Obožava igrati igrice pa ni ne čudi da briljira u informatici. Ipak, čim dođe kući uzme violinu u ruke, a pohvalio nam se kako istovremeno pohađa drugi razred Glazbene škole Franje Kuhača. Na upit zbog čega je odabrao baš violinu za instrument, iskreno je ispalio:

“Dobro pitanje! Pojma nemam! Ja volim dvije pjesme – Never be alone Shawna Mendesa i Sleep well od CG5, a dobra mi je i Lady Gaga”, otkrio nam je Benjamin, kao i to da je uz violinu, također i strastveni šahist te je član Šahovskog kluba Višnjevac. U slobodno vrijeme, kaže, voli se igrati s dvojicom mlađe braće, ali i zaigrati nogomet te srčano navija za NK Osijek.

Autizam, epilepsija, alergije na hranu…

Kako bi se ostvarila Benjaminova i želja njegove majke da se tumor koji mu onemogućuje prirodno držanje violine ukloni, 16. listopada organiziran je humanitarni koncert oko čega se angažirala Benjaminova profesorica iz Glazbene škole Nensi Krupić. Na koncertu pod nazivom „Zajedno za Benjamina“ koji će se održati u Hrvatskom domu u Josipovcu s početkom u 19 sati, zasvirat će i sam Benjamin te njegovi prijatelji iz gudačke sekcije u Glazbenoj školi. No to nije sve, jer se oko koncerta angažirala i njegova prijateljica iz razreda Leila Nemet čija će majka Mia Varešanović Nemet voditi program. Inače, riječ je o kćeri vlasnice studija Dalal pa će na koncertu zaplesati i tamošnje članice.

A ništa ne bi bilo bez majke Marijane, umjetnice čiji je motiv na slikama koje stvara upravo violina. Kaže kako joj je Benjamin inspiracija, a kako ne bi i bio kad se hrabro nosi sa svim svojim dijagnozama. Naime, u već spomenutu dijagnozu, tu je i autizam, astma, epilepsija te teške alergije na različitu hranu. Sve to iziskuje i novac za posebnu prehranu, liječenje u Zagrebu, fizioterapeuta, kontrole i pretrage, no ovaj dječak ne posustaje. Kao i sva djeca u njegovoj dobi zaigran je i neobično talentiran. Stoga, uplatom na IBAN ili skeniranjem barcoda, ali i dolaskom na koncert pomozimo mu da ostvari svoje snove! I tko zna – jednoga dana možda i stane uz bok s vrhunskim violinskim virtuozima…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest