Omiljena jesenska zimnica

Krenula je prodaja kupusa na osječkoj tržnici: Hoće li ove godine sarma postati luksuz?

Mirela Belaj/SiB.hr

Predviđa se kako će se kupus na osječkoj tržnici prodavati do sredine studenoga, a ako potražnja za njime ne bude bila velika, možda i do Nove godine

Na veliki broj štandova osječke tržnice početkom ovoga tjedna počeo se prodavati svježi kupus. U pitanju je povrće uzgojeno uglavnom u Čepinu, Bizovcu, Donjem Miholjcu, Kopačevu te ostalim dijelovima Slavonije i Baranje, dok se kod pojedinih uzgajivača može pronaći i onaj varaždinski.

Ono što kupce zasigurno najviše zanima njegova je cijena. Naime, za kilogram kupusa na osječkoj piji trebat ćete prosječno izdvojiti 1,5 euro budući da se na nekim štandovima prodaje za jedan, a na nekima za dva eura. Kod većine prodavača možete kupiti i vreću s 25 do 30 kilograma kupusa koju ćete platiti od 20 do 25 eura, što bi značilo da kilogram navedenoga povrća u njoj košta još i manje.

“Kada se plaćalo kunama, kupus je bio dvostruko povoljniji nego danas, dok je prošle godine isto tako bio jeftiniji u odnosu na ovu. Tada smo snižavali njegove cijene jer, zbog požara u Dravi International i njegovih posljedica u listopadu 2023., ljudi nisu htjeli kupovati domaće namirnice s tržnice“, prisjeća se uzgajivač za SiB.hr.

Ove su pak sezone, govore nam prodavači, veći problem učinile ekstremno visoke temperature, ostavivši posljedice kako na kupus, tako i na, primjerice, zelenu salatu, špinat i cvjetaču. Kako je bilo toplo vrijeme, tako se nije stigla rascvjetati, ali očekuje se kako će je biti mnogo više iza Svih svetih.

“Manje su glavice zbog suše, a kupusu trebaju vlažni uvjeti da bi se mogao odgovarajuće razvijati. Bilo je dobro onda kada su počele padati jake kiše u rujnu, no i dalje imamo manju količinu kupusa, pa i ostaloga zelja u odnosu na prethodna razdoblja“, objašnjava uzgajivač.

Sukladno tome, predviđa se kako će se kupus na osječkoj tržnici prodavati do sredine studenoga, a ako potražnja za njime ne bude bila velika, možda i do Nove godine.

“Zasada nema mnogo kupaca. Mušterije su uglavnom starije dobi, dok mlađi dođu automobilom, kupe nešto i brzo odu. Većina ih kupi u trgovačkom centru glavicu-dvije kupusa za sarmu i to je to“, navodi prodavač koji još uvijek, kao i ostali, ne zna hoće li sniziti cijenu kupusa s odmicanjem sezone.

Ipak, i dalje je riječ o povoljnijim cijenama kupusa u odnosu na ostatak Hrvatske. Kako prenosi Dnevnik.hr, na zagrebačkim, varaždinskim i pulskim tržnicama kilogram spomenutoga povrća koštat će vas dva, a na dubrovačkim četiri eura. U Zadru i Slavonskom Brodu istu ćete količinu kupusa platiti 1,50, a u Požegi jedan euro.

Inače, kupus se najčešće koristi za kiseljenje i motanje sarme te je dobar izvor vitamina A, B, C, E i K, kao i omega-3 masnih kiselina te ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Njegovom redovitom konzumacijom tako možete poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju, zaustaviti glavobolju, ojačati imunitet, sniziti kolesterol i visoki krvni tlak te umanjiti upale, iritacije i bolove u zglobovima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest