Kreće prodaja jesenske poslastice

Osječki kestenjari stižu na ulice za manje od mjesec dana, ali jedan otvara sezonu već u četvrtak

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kod njega će cijena pola litre pečenih kestena iznositi 3,5 eura, kao i cijena kesten pirea kojega će također imati u ponudi

Iako smo još prije više od dva tjedna zagazili u jesen, na osječkim ulicama i dalje ne susrećemo kultne kestenjare koji su prošle godine već u ovome razdoblju uvelike prodavali pečene kestene na svojim štandovima.

Naime, Grad Osijek tek je jučer objavio Natječaj za zakup površina javne namjene radi postavljanja pokretnih naprava peći za pečenje i prodaju kestenja na području grada. Prema njemu, pečeni će kesteni zamirisati Osijekom 1. studenoga kada su inače bili najtraženiji s obzirom na to da je tada blagdan Svih svetih. Također, zakupljeni će prostori moći biti otvoreni sve do kraja istoga mjeseca, što će još više umanjiti vrijeme njihove prodaje.

Lokacije su na kojima će se moći prodavati pečeni kesteni Šetalište kardinala Franje Šepera (kod spomenika Picassa i Pješačkog mosta), ugao Bosutske i Vinkovačke ulice, istočna strana Robne kuće IPK na Sjenjaku, Svačićeva ulica (kod tržnice uz biciklističku stazu), Jelačićev trg, ugao Huttlerove ulice i Jelačićeva trga, Gupčeva ulica (kod tramvajskog okretišta), ugao Strossmayerove i Ulice Ljudevita Posavskog te Višnjevac (kod samoposluge).

Ipak, dobra je vijest ta kako će, budući da ima svoju radnju, najpoznatiji osječki kokičar i kestenjar Mirsad Selmani započeti s radom već ovoga četvrtka na svojoj dobro poznatoj lokaciji kod kina Europa. Kod njega će cijena pola litre pečenih kestena iznositi 3,5 eura, kao i cijena kesten pirea kojega će također imati u ponudi.

Minimalno je to poskupljenje s obzirom na to da su se nabavne cijene kestena povisile za gotovo 50 posto. Naime, prošle je sezone pola litre pečenih kestena u Osijeku koštalo tri eura, a pretprošle 20 kuna.

Mirsad Selmani (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

Ovogodišnje pak cijene pečenih kestena nisu značajno različite čak ni u Zagrebu u kojemu ćete za njihovu malu mjericu izdvojiti pet, za srednju sedam, a za veliku osam eura. Po posljednjoj navedenoj cijeni platit ćete i kilogram sirovih kestena, pa se brojni odlučuju na to da ih samostalno ispeku kod kuće.

Iako ćemo na njihovu prodaju na ostalim osječkim lokacijama ove sezone još malo morati pričekati, dobro je znati kako su kesteni bogati kalijem, vitaminom C i B6, folnom kiselinom i prehrambenim vlaknima potrebnim za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Kada se tome pridodaju njihovi jedinstveni okusi i mirisi, kesteni ostaju jedna od omiljenih jesenskih namirnica koja iz godine u godinu privlači Osječane svih generacija na to da se zapute do prvog obližnjeg štanda na kojemu se peku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest