Treću godinu zaredom

Osijek je najuspješniji hrvatski grad u odvojenom prikupljanju otpada, postignuo stopu od gotovo 60 posto

Grad Osijek

Osijek je već premašio europske standarde koji će vrijediti tek od 2025. godine, zahvaljujući brojnim reciklažnim dvorištima i sustavu odvajanja otpada od vrata do vrata

Grad Osijek već treću godinu zaredom prednjači među velikim hrvatskim gradovima u odvojenom prikupljanju otpada, dosegnuvši 57,65 posto odvojenog otpada u 2023. godini. Gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je o ovom uspjehu na konferenciji za novinare održanoj danas u reciklažnom dvorištu na Jugu II, zahvalivši građanima na savjesnosti te naglasivši važnost edukacije i infrastrukture.

Osijek je već premašio europske standarde koji će vrijediti tek od 2025. godine, zahvaljujući brojnim reciklažnim dvorištima i sustavu odvajanja otpada od vrata do vrata. Grad ima četiri reciklažna dvorišta i kompostanu, što ga svrstava među rijetke hrvatske gradove s takvom infrastrukturom.

Igor Pandžić, direktor Unikoma, istaknuo je i to kako su građani Osijeka uspjeli odvojiti 20 tisuća tona otpada, od čega najveći dio čini biootpad koji završava u gradskoj kompostani. Osim toga, u planu je i izgradnja reciklažnog dvorišta za glomazni otpad, a edukaciju djece uskoro će provoditi studenti.

Ovi rezultati pokazuju da je Osijek postigao visoke standarde u gospodarenju otpadom, smanjujući troškove građana i osiguravajući održiviji grad.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest