Prema riječima ministra

Osječki iznajmljivači odahnuli: Paušalni porez neće im rasti, a izmjene zakona donose priliku za rast

Luka Stanzl/PIXSELL

“Novosti će u zakonu dati priliku Slavoniji i Baranji da se još više razvija kao jedna od cjelogodišnjih jedinstvenih i održivih turističkih destinacija u Republici Hrvatskoj s bogatom sportskom, gastronomskom i manifestacijskom ponudom“, rekao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina

Ovih je dana aktualna tema prijedloga određenih izmjena Zakona o turizmu koje se, između ostaloga, odnose na ograničavanje dodjela dozvola za nove apartmane, kao i na povećanje paušalnog poreza za čak 300 do 600 posto.

Srećom, ministar turizma i sporta Tonči Glavina izjavio je kako iste neće vrijediti za Osječku-baranjsku županiju budući da je riječ o području koje se ne suočava s izazovima prekomjernosti kapaciteta, iako se sve više turistički razvija.

“Zakon o turizmu i pripadajući pravilnici koje smo objavili prije nekoliko dana omogućuju svakoj destinaciji da se jasno profilira, definira svoj razvojni smjer i, sukladno tome, odgovarajuće prilagodi upravljanje svojom smještajnom strukturom. Ono je što je dobro za područje OBŽ-a to što se nalazi u indeksu turističke razvijenosti kategorije III. Također, minimum paušala iznosi 30 eura, a ovdašnji ga iznajmljivači plaćaju u iznosu nešto manjim od 50 eura, tako da po pitanju poreznih opterećenja mogu ostati na onima na kojima su bili do sada, osim ako lokalna vlast ne bude odlučila drugačije“, kazao je ministar za SiB.hr uoči današnjeg sastanka s predstavnicima turističkog sektora OBŽ-a.

Dodao je kako se izmjene ponajprije odnose na destinacije u kojima je prisutan veliki broj praznih kapaciteta, što u našoj županiji nije slučaj. Štoviše, smatra kako će izmjene zakona dati priliku Slavoniji i Baranji da se još više razvija kao jedna od cjelogodišnjih jedinstvenih i održivih turističkih destinacija u Republici Hrvatskoj s bogatom sportskom, gastronomskom i manifestacijskom ponudom.

“Na Jadranu ne želimo više rasti, ali želimo na kontinentu. Svoja smo financijska izdvajanja tako i usmjerili prema razvoju kontinenta, a posebice prema turističko nedovoljno razvijenim područjima. U skladu s time, uložili smo 350 milijuna eura bespovratnih sredstava u turistički sektor, od čega je 75 posto tih sredstava investirano u kontinent i slabije razvijena turistička područja. U konačnici, težimo prema regionalno i ravnomjernom raspoređenom turizmu aktivnom tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci“, istaknuo je ministar.

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

Inače, na području grada Osijeka trenutno je registrirano 256 privatnih iznajmljivača s 303 objekta s ukupno 1055 kreveta u 437 smještajnih jedinica, odnosno soba, od čega su 266 objekata u domaćinstvu, 16 apartmana, devet studio apartmana, deset soba za iznajmljivanje, jedan hostel i jedno prenoćište. Među njima je vlasnica osječkog apartmana M. S. koja se nada tome kako će im lokalna vlast, ako već to i bude učinila, tek minimalno povisiti postojeće naknade.

“Ipak smo mi manje opterećeni u odnosu na Jadran na kojemu su ujedno i cijene apartmana mnogo veće. Nama poslovanje ide dobro, zadovoljni smo i smatramo kako su cijene paušala razumne s obzirom na poskupljenje svega, a promet nam je u ovih proteklih devet mjeseci jednak kao i prošle godine. Ne očekujemo ni njegov pad ni rast“, opisala je iznajmljivačica.

Da se izmjene Zakona o turizmu ne odnose na njezin objekt, vlasnici drugog osječkog apartmana P. M. predstavlja olakšanje, ali ističe kako pravi izazovi za nju po tom pitanju leže negdje drugdje. Naime, većim problemom smatra nedostatak zakona koji bi regulirao ponašanje gostiju, posebice u slučajevima u kojima dolazi do uništavanja ili krađe inventara.

“Kako su poskupjele režije, tako je poskupio i paušal, pa se nerijetko i gosti bune da im je sve preskupo. S obzirom na to, nadamo se da ga neće još dodatno povisivati, već da će se osvrnuti na zakonsku regulaciju i ostalih problema u turizmu”, objasnila je iznajmljivačica.

U svakom slučaju, predložene izmjene Zakona o turizmu vidljivo neće značajno utjecati na turistički sektor Osječko-baranjske županije, pa troškovi iznajmljivanja na našemu području ostaju na stabilnoj razini, osim ako lokalna vlast ne bude odlučila drugačije. Štoviše, prema riječima ministra, novosti će u zakonu pružiti dodatne mogućnosti za razvoj kontinentalnog turizma, posebno u Slavoniji i Baranji kojima sve više raste potencijal da postanu održive cjelogodišnje turističke destinacije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest