Tajne studentske prehrane

Osječke menze dnevno prodaju i do 6000 obroka: “Brucoši, budite strpljivi u redovima i obvezno probajte pizzu”

Mirela Belaj/SiB.hr

Naravno, najveći je odaziv studenata upravo na početku akademske godine, odnosno tijekom listopada budući da brucoši tada dobivaju iksice

U ponedjeljak je započela nova akademska godina s kojom studenti počinju stjecati i razna nova iskustva koja im donosi navedeno životno razdoblje. Jedni su od posebnih doživljaja svakako odlasci u studentsku menzu koji su, vjerujemo, ponajviše uzbudljivi brucošima.

Studentima su menze privlačne stoga što nude povoljne i istovremeno kvalitetne obroke. Osim toga, u njima se moguće družiti tijekom pauza između predavanja, a ujedno i pojesti gotovo bilo što po svom odabiru budući da je ponuda jela uvijek raznovrsna.

U odnosu na lani, u osječkim se menzama, kojih je sveukupno tri, nije ništa promijenilo, osim toga što je na početku ove kalendarske godine omogućeno i plaćanje karticom. Također, posebno veseli i činjenica kako su više od deset godina cijene svih obroka potpuno jednake, unatoč inflaciji i prelasku na euro.

Tako ćete juhu bilo koje vrste prosječno platiti 11, salatu i prilog također 11, pire krumpir 15, fino varivo 18, sendvič 40, cordon blue 50, paprikaš 46, špagete bolonjez 49, bečki odrezak 62, gulaš 63 i pljeskavicu 65 centi. Kolač iz menze prosječno će vas koštati 15, a sok iz tetrapaka 27 centi.

“Riječ je o standardnim jelima propisanim Pravilnikom o prehrani studenata koji vrijedi za cijelu Hrvatsku. Nije se, stoga, ništa mijenjalo kako ni u cijenama, tako ni u glavnim namirnicama i njihovim količinama. Ono je što eventualno korigiramo u pojedinim obrocima dodavanje začina u njih. Primjerice, studenti nam se znaju požaliti kako je određeno jelo preslano, pa potom smanjimo unos soli u njega. Međutim, na raspolaganju su im sol i papar, pa obroke mogu i sami začiniti ako to žele”, objašnjava za SiB.hr Marijana Krolo, rukovoditeljica Prehrane studenata Studentskog centra u Osijeku.

Računi iz Restorana Gaudeamus (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

Najtraženija su jela vinski gulaš, lazanje, tjestenina s brokulom, tartar, pohani sir, cordon blue, pileći file na žaru i pirjana riža. Studenti posebno preferiraju i pizzu i palačinke iz Restorana Campus koji se, zbog nedostatka ljudskih resursa, poslužuju samo u određenim terminima, a u ponudi ove akademske godine naći će se i ponešto novih kolača. Kao neizostavno zimsko jelo, na meni uskoro će uslijediti i sarma.

“Obožavaju i naše sendviče koji su, doduše, poprilično skromni sastojcima, ali čim ih nema, odmah se žale kako ih tete nisu napravile. Međutim, jesu, ali obično se rasprodaju u rekordnom roku”, napominje Krolo.

Pljeskavica i pire krumpir iz osječke menze (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

Dodaje kako posebnih pritužbi na rad menzi i nema te su studenti uglavnom zadovoljni. Iz Studentskog centra najčešće se susreću s pitanjima kao što su: ‘Zašto nema janjetine?’ ili ‘Zašto u kantinama nema pakiranja jaja?’, no to je nešto što ne ovisi samo o osječkom SC-u, nego o Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih koje treba prvo predložiti određene izmjene na razini cijele države.

“Isto to, primjerice, vrijedi i za vegetarijanske obroke kojih bi također moglo biti više, no trudimo se da i za studente koji ne konzumiraju meso uvijek postoji neka alternativa. Tako smo iz graha izbacili slaninu, dok u ponudi imamo i popečke od cvjetače, pohanu cvjetaču, razne vrste tjestenine, sojine odreske, pohani sir, omlete, jogurte i priloge bez mesa”, ističe Krolo.

Lignje i tortelini iz osječke menze (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

Naravno, najveći je odaziv studenata upravo na početku akademske godine, odnosno tijekom listopada budući da brucoši tada dobivaju iksice. Zbog velikog se interesa u svim trima menzama dnevno proizvede i do šest tisuća obroka, od kojih se većina iskoristi. Ostatci se hrane ne bacaju, već provlače kroz uređaj koji ih, pomoću enzima i dobrih bakterija, pretvara u vodu.

“Izrazito smo ekološki osviješteni, pa pazimo čak i na recikliranje papira, plastike, ulja… Također, naša su jela uvijek svježe pripremljena, pa posebno radimo doručak, ručak i večeru. Student koji, primjerice, dođe u 19 sati ne može, stoga, birati između pet glavnih jela i pet priloga kao što to može za ručak”, zaključuje Krolo.

Studenti u Restoranu Istarska (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

Da su studenti itekako zadovoljni ponudom hrane u osječkim menzama, svjedoči Dominik Puljiz, student pete godine Medicinskog fakulteta u Osijeku i osnivač Facebook grupe Osječka studentska scena koja je nekada bila namijenjena upravo komentiranju jela iz studentskih restorana. Za konzumaciju u menzama preporučuje sva jela “na žlicu”, ćevape, bečki odrezak, pizzu i tjestenine poput bolonjeza i tortelina, a ima i poruku za brucoše.

“Budite strpljivi u redovima. Svi ćemo jesti i gužve su nešto na što trebate naviknuti. Također, uvijek imajte gotovine sa sobom jer je njome kraći proces plaćanja i red se brže kreće”, savjetuje Puljiz.

Red studenata u Restoranu Istarska (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

S njime se slaže i Elena Mravlinčić, studentica druge godine preddiplomskog studija na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. Djevojku su do sada u menzama uvijek dočekali topli obroci koji su, tvrdi, i više nego dovoljni da bi vas zasitili.

“U koje god doba dana dođete u menzu, možete birati što god želite, tako da i oni najizbirljiviji mogu pronaći nešto što će pojesti. Ako se nekada i dogodi da jelo bude hladno ili nedovoljno kuhano, to neće biti svaki dan, nego se slučajno dogodilo jer ni kuharima nije lako kuhati tonu hrane kojom bi svi bili zadovoljni. S druge strane, brucošima definitivno savjetujem da budu strpljivi jer će i oni dočekati dan kada će probati pizzu iz menze, što je po meni najukusnije tamošnje jelo, uz pohani sir, pržene lignje, sirnicu i bolonjez”, poručuje Mravlinčić.

Ponuda u osječkoj menzi (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

U svakom slučaju, početak akademske godine donosi niz novih iskustava koja studentima nerijetko ostaju u sjećanju tijekom cijeloga života. Unatoč manjim izazovima, povratne informacije studenata pokazuju zadovoljstvo kvalitetom i ponudom hrane u osječkim menzama, što doprinosi njihovom cjelokupnom pozitivnom iskustvu studiranja te svakako još jednoj uspješnoj i aktivnoj akademskoj godini kada je u pitanju njihova prehrana u Osijeku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest